Skip to main content
közigazgatás: magyar

EU-pénzek: 25-125 milliárd forint a tétje a tárgyalásnak

Szerző: 2013. augusztus 28.No Comments

„A felfüggesztett uniós fejlesztési programokról szóló tárgyalások tétje az, hogy milyen mértékű szankciót alkalmaz az EU Magyarországgal szemben, a javasolt legmagasabb, 25 százalékos szankció 125 milliárd forintot jelenthetne, egy másik javaslat 5 százalékos, azaz 25 milliárdos korrekcióval járna – mondta a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában szerdán reggel.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a szankció lényege, hogy az érintett összegeket az unió nem fizeti ki, de a pénzt újra lehet pályáztatni.

A helyettes államtitkár kijelentette: lesz megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) között szeptember 9-én. Hozzátette: a bizottság és a kormány fejlesztéspolitikai szakemberei folyamatosan tárgyalnak.

Az unió a magyar mérnökkamarai regisztrációt és a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretének előírását kifogásolta a magyarországi beszerzéseknél. Az EB egyik főigazgatósága szerint a szankció akár 25 százalékos is lehet, míg a másik főigazgatóság szerint 5 százalékos szankció lenne indokolt. Ennek pontos mértékében kell megállapodni, erre kell pontot tenni szeptember 9-én – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a legmagasabb, 25 százalékos szankció 125 milliárd forintot jelenthetne, szemben a másik főigazgatóság szerinti 5 százalékos, azaz 25 milliárdos korrekcióval.

Az államtitkár ismertetése szerint ez azt jelenti, hogy az uniónak kiküldött számlák egy részét – a megállapodástól függően – az EB nem fizeti ki, de a szankcióval érintett összeget újra meg lehet pályáztatni. Így alapvetően több fejlesztés valósulhat meg Magyarországon, és abban több lesz az állami önrész, mint ahogy azt korábban kalkulálták. Több hazai pénzt kell fejlesztésekre fordítani, de európai uniós forrást nem veszít az ország – jelentette ki Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: várhatóan a 13 kifogásolt program többségében meg tudnak állapodni, 10-11 programot szeptember 9-e után biztosan újra tudnak indítani, és egy-két hónapon belül a fennmaradó 2-3 programot is.”

Forrás:
EU-pénzek: 25-125 milliárd forint a tétje a tárgyalásnak; Világgzadaság/MTI Eco; 2013. augusztus 28.