Skip to main content
közigazgatás: magyar

Meg kell alkotni a közigazgatás teljesítményéről számot adó mérőmutatót

Szerző: 2013. augusztus 28.No Comments

„A közigazgatási tárca államtitkára szerint tudni kellene mérni, mennyire hasznos a társadalom számára a közigazgatás munkája.

Meg kell alkotni a közigazgatás teljesítményéről valós módon számot adó mérőmutatót, hogy meg tudjuk mondani, ez a szféra a társadalom szempontjából nézve milyen mértékben végez hasznos munkát – hangsúlyozta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Atlanti Tanács keddi budapesti rendezvényén.

Az államtitkár a Versenyképesek-e a rangsorok avagy mit mutat a jó állam index? című konferencián kiemelte: nem elegendő, ha ismerjük a gazdaság teljesítményének mutatóit vagy Magyarország helyezését a korrupciós ranglistán, mert emellett komplex módon szükséges foglalkozni az állam teljesítményével, hogy annak működéséről tiszta képet kapjunk.

Biró Marcell utalt arra: a jó állam index mérőszámok összessége kell, hogy legyen, a tudomány azonban mindez idáig adós maradt egy általánosan elfogadott, az állam teljesítményének egészét mérni képes mutatóval.

Rámutatott: a közigazgatás belenyugodott abba, hogy a mutatók aktuális alakulása mindig alkalmat ad az eredmények többféle értelmezésére, s ebben partnerre talált a politikusokban is. Mint mondta, egy külső szemlélő aligha ismerheti és értheti meg azokat a belső problémákat, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézni a közigazgatásban.

Hozzátette: az állam számos új ismerettel lett gazdagabb a közigazgatás átszervezésével, s ezzel a társadalmi, gazdasági folyamatok egyik alakítójává vált. Az államtitkár megemlítette, hogy az angolszász és a skandináv államok élen járnak a jó kormányzással foglalkozó mérőszámok megalkotásában, ezen a téren pedig több forrásra is támaszkodhatnak.”

Forrás:
Meg kell alkotni a közigazgatás teljesítményéről számot adó mérőmutatót; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. augusztus 27.