Az ember lesz a saját igazolványa

„Vajon mi lesz a jövőben az útlevél és a személyi igazolvány helyett? Alighanem az okostelefonunkkal fogjuk igazolni magunkat, míg két évtized múlva már csak biometriai úton állapítják majd meg, hogy kik vagyunk.

Az Osztrák Állami Nyomda körülbelül 200 éve készít dokumentumokat és évente egymillió okmányt nyomtat ki. Ezek között vannak jogosítványok, tartózkodási és más engedélyek. A hivatal számos ország számára gyárt papírokat, köztük van Montenegró, a Maldív-szigetek és Mianmar. Bár a jelen és a közeljövő még a papír alapú megoldásoké, a szakemberek már a jövő azonosítóin dolgoznak. Az egyik elképzelés az, hogy a jövőben egy több szintből álló biztonsági modellt fognak alkalmazni. Külön szintet képviselhetnek majd a ingatlanvásárlások és az egészségügyi adatok kiadása. Az állampolgárok meghatározhatják, hogy mikor és milyen információikhoz kik férhetnek hozzá. A digitális okmányok tartalmazhatják az interneten használt becenevet vagy álneveket is.

Robert Schächter, az Osztrák Állami Nyomda (OeSD) vezetője szerint bár a következő évtizedekben is nagy valószínűséggel lesznek még analóg személyi okmányok, például útlevelek vagy személyi igazolványok, de egyre nagyobb szerepet fognak játszani ezen a területen a digitális azonosítók. Lukas Praml, az OeSD innovációs vezetője még ennél is tovább ment, amikor közölte, hogy maguk az emberek lesznek az igazolványok.

A távolabbi jövőben az okostelefon veheti át az igazolványok szerepét. A kizárólag biometriai eljárások csak 2015 után jelenhetnek meg. Az okostelefonokat később a különleges szemüvegek vagy éppen a bőr alá beültetett chipek válthatják fel. Emellett más elképzelések is vannak, az egyik szerint egy kiépített átfogó rendszer fog minket azonosítani, méghozzá a világszerte felszerelt térfigyelő és webkamerák segítségével. Praml szerint mindez totális ellenőrzést vetíthet előre, de valójában ezeket a rendszereket mindenki maga aktiválhatja majd, ha akarja.”

Forrás:
Az ember lesz a saját igazolványa; Berta Sándor; SG.hu; 2013. augusztus 29.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.