Skip to main content
közigazgatási informatika

Néhány kattintás a válás Dániában

Szerző: 2013. szeptember 3.No Comments

„Közigazgatási reform keretében jelentős mértékben leegyszerűsítették a skandináv országban a válást. A cél az volt, hogy minél egyszerűbben szakíthassanak egymással a házaspárok.

A országban jelenleg a házasságok 42 százaléka végződik válással. Ez az arány még soha nem volt ennyire magas és világviszonylatban is az egyik legmagasabb. Nemrég elfogadták az új válási törvényt, amely immár lehetővé teszi, hogy a dán házaspárok az eddiginél sokkal egyszerűbben, akár hivatalos ügyintézés és ügyvédek nélkül, csupán az interneten keresztül, mindössze néhány kattintással jogilag szakíthassanak egymással.

Az online válás egy, az adóbevalláshoz és más hivatalos ügyekhez alkalmazható elektronikus azonosítószoftver segítségével hajtható végre. Amennyiben a két fél minden részletben egyetért, nincs semmilyen vagyoni vita, gyerek láthatás vagy hasonló bonyolult megosztási kérdés, akkor akár az otthoni számítógép előtt ülve tehetnek pontot a közös életükre. Ehhez elegendő bejelentkezniük, néhány szót beírniuk és az egérrel kattintaniuk. Ezután csak az állami visszajelzést kell megvárni és a válás hivatalosnak tekinthető.

Az eljárás jóval gyorsabb lenne az eddigi folyamatnál, főleg azért, mert eddig a válási szándék jelzése után minden párnak várnia kellett legalább hat hónapot, hogy meggondolják-e magukat vagy sem. Ezt a rendelkezést azonban a kormány eltörölte. A gyorsabb válásnak ugyanakkor ára lesz, az eddig 500 helyett 900 dán koronát kell majd fizetniük a házaspároknak. A törvénymódosítást bírálták az ellenzék mellett a papok, a válóperes ügyvédek és a párkapcsolati tanácsadók is. Ingrid Ann Watson, a Dán Válási Tanácsadó Egyesület párkapcsolati tanácsadója azt nyilatkozta, hogy az online eljárások miatt rendkívül gyorsan emelkedhet majd a válások száma.”

Forrás:
Néhány kattintás a válás Dániában; Berta Sándor; SG.hu; 2013. szeptember 2.