Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Ki kicsoda a kormányzati ict-ben?

Szerző: 2013. szeptember 4.No Comments

„Az elmúlt 12 hónapban jellemzően finomhangolás folyt a kormányzati informatikában, de azért beszámolhatunk néhány jelentősebb személyi és intézményi változásról is.

A legfontosabb momentum, hogy 2013 júliusától Solymár Károly Balázs személyében ismét van helyettes államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkárságán. A korábban az NFM informatikai szabályozási és szervezési főosztályvezetőjeként tevékenykedő szakpolitikus új pozíciójában a napi ügyeket viszi, illetve jogi és igazgatási jellegű támogatást ad az államtitkár összes tevékenységéhez. Vályi-Nagy Vilmos pedig ezentúl elsősorban olyan stratégiai ügyekre összpontosít, mint a beruházások és a projektek ösztönzése.

A kormányzati informatikai projektekre lehet hatással, hogy idén augusztus 1-jétől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ-t) már nem az NFM, hanem a miniszterelnök irányítja. A szervezet közvetlen vezetésével kapcsolatos feladatokat Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kormánybiztosként látja el 2013. augusztus 1. és 2014. május 31. között, és gyakorolja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének teljes hatáskörét. (Petykó Zoltán, a szervezet korábbi elnöke még áprilisban lemondott.) A vonatkozó kormányrendelet értelmében az államtitkár összehangolja a központi államigazgatási szervek európai uniós támogatási forrásokból finanszírozott országos szintű fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységét, és követelményeket dolgoz ki a támogatáspolitikai intézkedésekhez.

Augusztus 19-ei hatállyal Karas Monika Zsuzsanna személyében ismét van elnöke a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) és a Médiatanácsnak. Mint ismert, az állás Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta betöltetlen volt.
Mivel a pozíció betöltetlensége súlyos hátrány volt a működés szempontjából – különösen azért, mert rendeletalkotásra kizárólag az elnök jogosult –, a parlament módosította az elnökkel szemben támasztott követelményeket. Eszerint ezentúl nem kell jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, ehelyett mindössze felsőfokú végzettséget írnak elő. Enyhítettek továbbá a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlat követelményein is.

Június 30-ai hatállyal kérte kormányzati szolgálati jogviszonyának megszüntetését közös megegyezéssel Kalmár István, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai elnökhelyettese. Kalmár István azt is kérte, hogy az elnökhelyettesi feladatok ellátása alól már május 30-ával mentesülhessen. A hivatal elnöke a kérelmet elfogadta, és május 30-i hatállyal Vágujhelyi Ferenc informatikai szakfőigazgatót nevezte ki informatikai elnökhelyettessé.
Vágujhelyi Ferenc egyébként a szakfőigazgatói posztot egy éve töltötte be, elődje Wenczel Richárd volt, aki 2012-ben a Nemzeti Infrastruktúra Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez igazolt vezérigazgatói főtanácsadónak. Ebből az állásból Wenczel idén tavasszal távozott.

Kalmár Istvánnak egyébként nem ez az első idei lemondása. Schmidt Pál vezérigazgatóval együtt felállt az MPVI Mobil Zrt. állami mobilszolgáltató elnöki székéből is, miután a bíróság jogellenesnek minősítette a társaság működését. Egyidejűleg kinevezték az új vezérigazgatót Kovács Zsolt személyében, aki megelőzőleg az ING Biztosító Zrt. vezetője volt. A két megüresedett igazgatósági helyre pedig Bíró Viktort (MVM Net Zrt.) és Imre Tamást (Magyar Posta Zrt.) választotta meg a tulajdonosok közgyűlése.

A Magyar Posta sem úszta meg változások nélkül. A korábbi vezérigazgató, Geszti László és a társaság igazgatóságának elnöke, Horváth Gergely Domonkos idén januárban távoztak a vállalat menedzsmentjéből. Utódlásukról 2013. január 28-án döntött a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Igazgatósága.
A vezérigazgatói feladatokat a jelentős pénzügyi háttérrel rendelkező Szarka Zsolt vette át, az elnöki jogkört pedig Polacsek Csaba, az MNV társasági portfóliókért felelős főigazgatója gyakorolja. Új vezérhelyetteseket is kineveztek: az OTP-s és MNB-s múlttal rendelkező Pap Gyulát bízták meg az it-fejlesztési és it-üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi feladatok ellátásával, a gazdasági vezérigazgató-helyettesi terület irányítását pedig a továbbiakban Békési Ákos látja el.

Komplett intézmény megszűnéséről is beszámolhatunk. A Puskás Tivadar Közalapítványt – összefüggésben az információbiztonsági törvénnyel – egy májusi kormányhatározat megszüntette, „tekintettel arra, hogy a szervezet céljainak megvalósítása, feladatának további ellátása költségvetési szerv útján hatékonyabban biztosítható”. A szervezet egyéb, nem közfeladatnak minősülő tevékenységét más kormányintézmény (NETI, NIIFI) veszi át.
Bódi Gábor ügyvezető a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-hez igazolt, ugyancsak ügyvezetői munkakörbe. Ehhez az álláshoz járult 2013. augusztus 1-jétől a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöki tisztje is. A szakember Kalmár Istvánt váltotta e poszton.”

Forrás:
Ki kicsoda a kormányzati ict-ben?; IT Business; 2013. szeptember 3.