Skip to main content
jogközigazgatási informatika

Közigazgatási információk használatára vonatkozó engedélyezési keretrendszer az Egyesült Királyságban

Szerző: 2013. szeptember 8.No Comments

Az Egyesült Királyság kormánya 2010 óta alakítja, formálja azt a keretrendszerét, amelyik az engedélyezési intézkedéseknek olyan politikai és jogi keretrendszerét fogja össze, amelyik a közszféra információinak, adatainak használatára, illetve újbóli felhasználására ad iránymutatást a központi és az egyéb közigazgatási intézmények, szervezetek számára.

A dokumentum annak a politikai törekvésnek az eredménye, amelyik a kormányzati, közigazgatási munka átláthatósága, az adatok, információk nyílt hozzáférése mellett kötelezi el magát, ezzel támogatva és lehetővé téve azok szélesebb körű gazdasági és társadalmi hasznosítását.

A brit állam is rengeteg mennyiségű információt gyűjt, termel és tárol időjárási, egészségügyi, oktatási, bűnügyi és egyéb adatokat, statisztikákat.

Ezen adatok hozzáférése, illetve újbóli felhasználása előtt álló akadályokat, a használat ösztönzését hivatott elősegíteni az engedélyezési keretrendszer, amelyiknek immár harmadik változata jelent meg 2013. június legvégén.

A dokumentum meghatározza azokat a kormány által fontosnak tartott engedélyezési alapelveket, amelyeket figyelembe kell venni a közszféra információinak használatakor. Ezen alapelvek:

  • a kifejezések egyszerűsége: olyan feltételeket kell megadni, amelyek mindenki számára könnyen megérthetők;
  • nem kizáró: olyan hozzáférést kell nyújtani, amely a felhasználók széles körének nyújt könnyű és tisztességes feltételeket;
  • pártatlan, elfogulatlan feltételek;
  • megkülönböztetés-mentesség:
  • a normál engedélyezés feltételinek megismerhetősége és átláthatóságának biztosítása mindenki számára.
[Molnár Szilárd ismertetése]

Forrás:
Introduction to the UK Government Licensing Framework; The National Archives
UK Government Licensing Framework for public sector information; The National Archives; 2013. június 28. (pdf) (ha nem lehet pdf-ként megnyitni a fájlt, akkor a letöltött fájlt át kell nevezni .pdf kiterjesztésűvé!)