Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A multi olcsóbban küldi az adatot a NAV-ba, mint a kisvállalkozás

Szerző: 2013. szeptember 11.No Comments

„A BKIK, az Okisz és a Kisosz hatósági fix adatátviteli díjat szeretne, ezért tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal – közölték a szervezetek. Megirigyelték, hogy a nagy, akár multinacionális kereskedők olcsóbb szolgáltatást kapnak, mint a kkv-k.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Iparszövetség (Okisz) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) közleménye szerint aggodalomra ad okot az, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár.

A kormány kötelezővé tette a pénztárgépek összekötését az adóhatóság szervereivel, így az állam pontosabban fogja látni a kereskedők forgalmát. Ehhez a cégeknek nemcsak pénztárgépet kell beszerezniük, hanem szerződniük kell egy internetszolgáltatóval is.

A BKIK, az Okisz és a Kisosz egyaránt támogatja az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzembe helyezését. Elutasítják viszont azt, hogy a mobilszolgáltatók egyes multinacionális cégekkel a jelenlegi helyzetben a kis- és középvállalkozásoknak kínált ár töredékéért köthetnek adatátviteli szerződést.

„Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy állam által kötelezően előírt adatszolgáltatás díja nem lehet kevesebb a nagy cégek esetében, mint a mikrovállalkozások tekintetében, ha az adatszolgáltatás ugyanaz. Különös tekintettel arra, hogy a tárgyalások kezdetén az online kommunikációs szolgáltatók néhány száz forintos díjról tájékoztatták a vállalkozókat” – áll a közleményben.

A három szervezet kéri azt is, hogy a kormányzat vizsgálja meg az adatátviteli díj áfatartalmát is. A szervezetek egyben felhívják a kormányzat figyelmét arra is, hogy hasonló problémák adódhatnak az októberben bevezetendő elektronikus építésinapló-vezetési kötelezettség kapcsán keletkező online kommunikációs szolgáltatás díjával.”

Forrás:
A multi olcsóbban küldi az adatot a NAV-ba, mint a kisvállalkozás; Origo/MTI; 2013. szeptember 10.