Skip to main content
jogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Magyarország a személyes adatok hatékonyabb védelmét szorgalmazza

Szerző: 2013. szeptember 11.No Comments

„Magyarország több országgal együtt szorgalmazza a személyes adatok hatékonyabb védelmét, a kor követelményeinek megfelelő szabályozást – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője 2013. szeptember 9-én az MTI érdeklődésére.

Kifejtette: Guido Westerwelle német külügyminiszter néhány hónapja kezdeményezte a modern technológiáknak megfelelő nemzetközi jogi keret kialakítását a személyes adatok védelmére, és hozzá csatlakozott a magyar, az osztrák, a svájci és a liechtensteini külügyminiszter.

Közös levelükben – amelyet múlt 2013. szeptember 6-án adtak át Navi Pillaynak, az ENSZ emberi jogi főbiztosának – az alapvető jogok és szabadságjogok tiszteletben tartására tekintettel azt sürgetik, hogy az elektronikus kommunikációban megfelelően védjék a magánszférát és a személyes adatokat. Ezt szolgálhatná egy olyan kiegészítő jegyzőkönyv, amelyet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kezdeményezne, s amelyet a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányához lehetne csatolni.

Kaleta Gábor elmondta: az 1966-ban elfogadott ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában megfogalmazottakat meghaladják a jelenlegi technológiák, hiszen ez az egyezmény még jóval az internet korszaka előtt rögzítette a személyes adatok nemzetközi védelmének feltételeit.

„Mind a nemzetközi, mind a magyar közvélemény jelen helyzetben kiemelt figyelmet fordít erre a kérdésre” – közölte a tárca Sajtó Főosztályának vezetője.”

Forrás:
Magyarország a személyes adatok hatékonyabb védelmét szorgalmazza; Külügyminisztérium; 2013. szeptember 9.