Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kósa Lajos az önkormányzati adósságkonszolidáció lezárásáról

Szerző: 2013. szeptember 15.No Comments

„ Tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal az önkormányzati rendszer még meglévő adósságának rendezéséről, hogy 2014-re lezárják az adósságkonszolidációt – mondta Kósa Lajos (Fidesz), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Debrecen polgármestere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a jelenlegi kormányzati ciklus egyik nagy feladata az önkormányzatok adósságának rendezése volt, hiszen úgy eladósodtak, hogy az már a működésüket veszélyeztette. Ennek első lépése volt, hogy az állam teljesen átvállalta a megyei önkormányzatok, majd az ötezer lakos alatti települések adósságát, az ötezer lakos felettiekét pedig 40-70 százalékban – emlékeztetett. Kósa Lajos közölte: mivel az ötezer lakos feletti önkormányzatoknál továbbra is jelentős adósság van, lehetővé tették, hogy ha a tartozás 7 százalékát a bank befizeti a központi költségvetésbe, a teljes adósságot átvállalja az állam az önkormányzattól, így akár az egész adósságállomány átkerülhetett volna az államhoz.

A törvényalkotó ezzel a megoldással abból indult ki, hogy a központi költségvetés sokkal jobb adós, mint az önkormányzat, vagyis egy jobb adós lépett volna a rosszabb helyébe, így a bank jobban járt volna, ezért kellett volna a 7 százalékot befizetnie – magyarázta. Hozzátette: mindez a magyar állam adósságpozícióját nem érintette volna, mert 2010-től az önkormányzatok adósságát a központi adóssághoz kell hozzászámolni. A fideszes politikus hangsúlyozta: a finanszírozó bankok azonban azt mondták az önkormányzatoknak, hogy csak akkor mennek bele ebbe a megoldásba, ha az önkormányzat kifizeti a 7 százalékot helyettük.

Szeptember végéig lehetett volna élni ezzel a lehetőséggel, de nem tudnak olyan esetről, hogy valamely bank jelezte volna, hogy befizetné a 7 százalékot – jegyezte meg.

Kósa Lajos elmondta: ezért szeptember 7-én a kormány benyújtotta a 2013. évi költségvetés módosítására vonatkozó javaslatát, amelyben ezt az adósságkonszolidációs eszközt lezárnák, ez az út a továbbiakban nem lenne járható az önkormányzatoknak. Semmi értelme ennek a módszernek, ha a bankok nem hajlandók fizetni – mutatott rá.

Úgy véli, mivel a bankok nem éltek a felkínált lehetőséggel, másik adósságkonszolidációs megoldást kell kidolgozni. Tárgyalásokat kell kezdeni a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy rendezhessék az önkormányzati rendszer még meglévő adósságát – közölte. A politikus elmondta: 2014-ben kezdődik a következő hétéves költségvetési ciklus az EU-ban, és az uniós fejlesztési programok megvalósítása kerülhet veszélybe, ha az adósságuk miatt az önkormányzatok nem tudják finanszírozni a fejlesztésekhez szükséges önrészt.”

Forrás:
Kósa: Ez egy nagy feladata volt a kormánynak; Magyar Nemzet/MTI; 2013. szeptember 10.