Skip to main content
egészségügyinformatika

Személyre szabható robot-társ az idős emberek számára

Szerző: 2013. szeptember 15.No Comments

„Az európai uniós forrásból kifejlesztett, nagymértékben személyre szabható robot egészséges és társadalmilag aktív élethez segíti hozzá az ápolásra szorult idősebb embereket. A kutatók célja az idősebb korosztály, a memória zavarokkal vagy mozgásszervi problémákkal küzdők életminőségének javítása.

A robot – számos funkciója mellett – emlékezteti használóját az orvosság bevételére, javasolhatja kedvenc italának fogyasztását, buzdíthat sétára, vagy rég nem látott barátok meglátogatására. A kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt fél-humanoid robottal beszéd útján és érintőképernyőn keresztül is lehetséges a kommunikáció.

A robot létjogosultságát alátámasztják az Eurostat legfrissebb előrejelzései, miszerint az Európai Unióban egyre nagyobb ütemű a népesség elöregedése, így folyamatosan nő az ápolásra szorulók aránya. A legnagyobb növekedés a 80 év fölöttiek esetében várható: az ő arányuk az EU tagállamainak átlagában 174 százalékkal lesz nagyobb a jelenleginél. De felgyorsul a 60 éven felüliek arányának növekedése is: például Magyarországon 2050-ben az arányuk az össznépességen belül eléri a 35 százalékot, míg a 65 éven felüliek aránya pedig 2050-re 2001-hez viszonyítva majdnem duplájára nő.

Mindennek következtében a háztartások száma is gyorsuló ütemben nő, azaz egyre több lesz az egyszemélyes háztartás. Magyarországon ma a 70 éves és idősebb népesség egyharmada él egyedül, és e korosztály közel felének a mindennapi életvitelét akadályozó problémája van (mozgásában akadályozott, érzékszervi károsodásai vannak stb.).

A robot 33 hónapon át tartó fejlesztésében 7 európai ország kutató intézeteiből, egyetemeiből és technológiai cégeiből álló konzorcium vett részt. A prototípusok tesztelésébe bevonták az időseket és ápolóikat is. A robot pozitív fogadtatásra talált az idősebbek körében. A fejlesztéseket Mr. Van den Heuvel a Smart Homes kutatója felügyelte, aki az ápolók kezdeti szkeptikusságára reagálva hangsúlyozta, hogy a robottal nem kívánják az ápolókat kiváltani. Az elképzelések szerint, a robot az ápolók, családtagok munkáját hivatott megkönnyíteni – gondoljunk a gyakori 24 órás szakadatlan felügyeletre, ami a hozzátartozók gyors kiégését eredményezi –, függetlenül attól, hogy azok egészségügyi intézmény által foglalkoztatott szakemberek vagy állandó ápolásra szorulók hozzátartozói.

A robot megalkotása az intelligens otthon megteremtésére törekvő átfogó projekt – „An integrated intelligent home environment for the provision of health, nutrition and well-being services to older adults” (MOBISERV) – keretein belül valósult meg. Az Európai Bizottság 2,75 millió euró forrást biztosított a projekt részére. Folyamatosan zajlanak további fejlesztések, melyekről információk a MOBISERV holnapján olvashatók.”

Forrás:
A personalised robot companion for older people; Herjan van den Heuvel of Smart Homes, Dutch Expertise Centre on Home Automation & Smart Living, Netherlands; Európai Bizottság; 2013. augusztus 18. (Samodai Zsófia ismertetése)
Forrás: