Digitális bölcsészettudományi központot alapítanak Ausztriában

„Digitális bölcsészettudományi központot hoz létre az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW).

A bölcsészet-, a társadalom- és a kultúratudomány digitalizálásával új lehetőségek nyílnak meg, az eredmények többféle módon felhasználhatóvá válnak – hangsúlyozta Karlheinz Töchterle osztrák tudományos, kutatási és felsőoktatási ügyekért felelős miniszter és Anton Zeilinger, az ÖAW elnöke Bécsben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az első három évben a fejlesztésre hárommillió euró áll az intézmény rendelkezésére, amely részben a minisztériumtól, részben az akadémiától származik.

Évek óta foglalkoznak már szöveg-, hang- és filmdokumentumok digitalizálásával, ami teljesen új kutatási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. Az ÖAW egyik tagintézménye digitalizálja az 1848 és 1989 közötti osztrák történelem szempontjából fontos szövegeket.

Folyik továbbá a régészeti kincsek és leletek feldolgozása is, de a gyűjteményekben, múzeumokban és a könyvtárakban még sok minden “szunnyad”, ami nem elérhető a nyilvánosság számára – emelte ki Michel Alram, az ÖAW alelnöke. A digitalizálással ezek az értékek nemcsak a tudomány, hanem mindenki előtt megnyílnak.

Maga a központ decentralizált, az ÖAW minden intézménye kiveszi részét a működtetésből. A központ európai uniós projektekhez is csatlakozni kíván.”

Forrás:
Digitális bölcsészettudományi központot alapítanak; Híradó.hu; 2013. szeptember

A bejegyzés kategóriája: művelődés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.