Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Közigazgatási reformról oktatjuk a V4-eket

Szerző: 2013. szeptember 16.No Comments

„A nyugat-balkáni párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a szeptember 16-18-án zajló nemzetközi közigazgatási szeminárium megnyitóján, amin az említett államok mellett a V4-ek és Törökország képviselői is részt vesznek. A rendezvény fő témája a közigazgatási reform, hazai részről a Magyary-program eddigi eredményeit és tapasztalatait ismertetik a vendégekkel.

Magyarország V4-es elnöksége alatt konstruktív párbeszédet kezdeményez a nyugat-balkáni országokkal – mondta el Navracsics Tibor miniszter – mert uniós keretek között páratlan lehetőségeket kínál, s V4 elnökként hazánk egyik legfontosabb feladata kell legyen. ‘Térségünk csak akkor fog gyarapodni, ha az együttműködésünk erős és hatékony’ – mondta Navracsics.

A hatékony kormányzás elképzelhetetlen jól működő közigazgatás nélkül – húzta alá, s a Magyary-programot kimagasló sikernek nevezte. Hazánk elkötelezett a közigazgatás megreformálásában és nyitott minden segítségre – számtalan nemzetközi konferencián és workshopon vettek már eddig is részt magyar szakemberek.

A V4-es elnökség alatt is tovább kívánják folytatni a munkát. 2013. januárjában egy csúcskonferenciát rendeznek a témában, melyre a nyugat-balkáni országokat és Törökországot is várják. A távlati cél egy olyan szakértői hálózat kialakítása, mely kölcsönösen segítené az országokat közigazgatási reformjuk kidolgozásában.

Rolf Alter, az OECD Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy ilyen hatalmas munka részesei lehetnek. Elmondta, a válság öt éve azt mutatja: jó közigazgatással kezelhető a krízis. Magyarország és az OECD közt már három éve nagyon intenzív az együttműködés, s ebbe kívánják bevonni a többi országot is. A hétfőn kezdődő szeminárium fő célja is az, hogy olyan megoldásokat mutassanak be az egyes országok egymásnak, melyek működőképesek és javítják a közigazgatás hatékonyságát.

‘Nincs ország, melynek ne lenne reformja a közigazgatás megreformálására és nincs ország, mely csak most kezdene hozzá’ – húzta alá a téma fontosságát. Alter szerint a jól működő közigazgatás segíthet visszanyerni a kormányokba vetett közbizalmat is – mely a válság után szinte mindenhol jelentősen csorbult – hiszen számos olyan probléma volt, ami elkerülhető lett volna, ha jól kezelik.

‘A hatékony politika a hatékony végrehajtáson múlik – mind a ‘hogyan’, mind a ‘mit’ vonatkozásában’ – szögezte le a szakember.

A legfontosabb, hogy egy ország letisztult stratégiai vízióval rendelkezzen – tette hozzá. A Magyary programot folyamatos tanulásként definiálta, kiemelte Magyarország figyelemreméltó elhivatottságát a reformok iránt, s elmondta, az együttműködés alatt ‘nagyon sokat beszéltek’, mely egyszerű kijelentésnek tűnhet, ám sok országgal mégsem tudják megvalósítani.

A beszédek után a magyar közigazgatás emberierőforrás-gazdálkodás, az e-kormányzat és területi átalakítás egyes állomásait és eredményeit Biró Marcell közigazgatási államtitkár ismertette. Elmondta, 2020-ra nyolc napos határidővel elintézhetővé válik majd a közigazgatási ügyek 80 százaléka.

2014. január 31-én az OECD-vel közösen Közigazgatási Vezetői Fórumot rendeznek, ahol a teljesítmény alapú bérezés, az antikorrupciós program és a jó állam mutatóinak megalkotásáról lesz szó.”

Forrás:
Közigazgatási reformról oktatjuk a V4-eket; OrientPress; 2013. szeptember 16.