Módosítás az önkormányzati adósságkonszolidáció törvényi feltételeiben

„Az adósságkonszolidációt követően az önkormányzatok adósságállománya 450 milliárd forintra csökken. Az állam 1997 önkormányzat és tíz többcélú kistérségi társulás 690,3 milliárd forintos adósságát vállalta át tavaly év végén és az idei év első felében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére.

A tárca összesítése szerint az állam a múlt év végén 1700 ötezer lakosúnál kisebb település 73,3 milliárd forint, illetve 10 többcélú kistérségi társulás 400 millió forint összegű adósságát fizette vissza. Az állam ez év első félévében kormányrendeletben nevesített 14, szintén ötezer főnél kisebb lakosságszámú önkormányzat 10,3 milliárd forintos, valamint 5, az adósságrendezési eljárását idén lezárt település 700 millió forintra rúgó adósságát előtörlesztette. Átvállalta továbbá 278, ötezer főnél nagyobb lakosságszámú önkormányzat 605,6 milliárd forint összegű adósságát.

Az NGM összegzése szerint így az állam 2012-ben és 2013-ban összesen 1997 önkormányzatot és 10 többcélú kistérségi társulást szabadított meg 690,3 milliárd forintos adósságától.

Módosítás
A kormány szeptember 7-én nyújtotta be az idei költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyben hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezéseit, amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációt követően a részleges átvállalással érintett települési önkormányzatoknál maradt, az adósságkonszolidációba bevonható adósságelemeket a hitelezők az államnak felkínálják átvállalásra.

A módosítás indoklása szerint miután az adósságkonszolidáció a települési önkormányzatokat az adósságteher jelentős részétől megszabadította, nem szükséges és nem is indokolt a fennmaradt önkormányzati adósságállomány olyan további állami átvállalása, amely eltérő finanszírozási helyzetet okozna az egyes önkormányzatok között.

A módosítással hatályát veszti a törvény korábbi rendelkezése, miszerint a hitelező az államháztartásért felelős miniszternél írásban kezdeményezheti az egyszeri, vissza nem térítendő költségvetési támogatással megvalósított előtörlesztést követően az érintett önkormányzatoknál a 2012. december 12-ei adósságból fennmaradt, az átvállalással érintett önkormányzatnak a 2012. december 31-ei adósságából az átvállalást követően fennálló adósságállománya állam általi átvállalását, az érintett önkormányzat írásos engedélyével.”

Forrás:
Több mint 690 milliárdot fizetett vissza a magyar állam; Magyar Nemzet; 2013. szeptember 15.
Korábbi cikk:
Adósságmentesítés?; Magyar Nemzet; 2013. szeptember 7.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, jog, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.