Skip to main content
informatika

Egy hírhedt állami kémprogram Magyarországon?

Szerző: 2013. szeptember 23.No Comments

„A Wikileaks legutóbbi adati arra utalnak, hogy valószínűleg Magyarország is megvásárolta a cég megfigyelőprogramját.

Az IT café is beszámolt arról májusban, hogy a főként kormányzatok által használt hírhedt kémprogramcsomag, a Finfisher (FinSpy) egyik irányító szervere Magyarországon található: a Citizen Lab jelentése szerint az elmúlt időszakban 36-ra szaporodott azon országok száma, ahol a FinSpy-nak irányító szerverei (Command & Control servers) vannak – a 11 új hely között ott van Magyarország is.

Ez még önmagában nem jelent feltétlenül kormányzati felhasználást (bár szakértők állítása szerint az irányító szoftver telepítéséhez szolgáltatói közreműködés szükséges), ám a gyanút tovább erősítheti egy szeptember elején ismertté vált dokumentum, melyet Bodoky Tamás ismertet az atlatszo.hu oldalán megjelent cikkében.

Kereskedelmi partner
Bodoky felhívja arra figyelmet, hogy a Citizenlab jelentésében egyértelműen azonosítottak egy FinFisher szervert a paksi Rendszernet Kft. IP-címén, de a történetnek nem lett folytatása.

A Wikileaks jóvoltából szeptember ötödikén egy újabb dokumentumcsomag került nyilvánosságra, és közöttük két magyar vonatkozású adat szerepel. Az egyik egy magyar állami cég, a Neti Kft. által fejlesztett Bongo megfigyelőrendszer újabb brosúrája. A Puskás Tivadar Közalapítvány leányvállalata által fejlesztett Bongo integrált megfigyelőeszköz „elsősorban a nemzetbiztonsági és titokvédelmi szervezetek számára került kifejlesztésre” és egyebek mellett „nagy mennyiségű adat elfogása a telefon- és IP alapú hálózatok széles köréből, illetve egyéb információforrásokból” a funkciója.

A másik dokumentum sokkal érdekesebb: egy 2011-es szerződés a Gamma International és a svájci székhelyű Dreamlab Technologies AG között a Finfisher piacának felosztásáról, amelyben Bulgária, Svájc és Chile mellett Magyarországot is név szerint megemlítik.

A szoftver specializáltsága miatt kevéssé valószínű, hogy egy feltételezhető vásárláskor ne a magyar állam lenne a megrendelő. Ám ha ez esetleg így is van, még mindig kérdés a feltételezett felhasználás célja, hiszen szigorúan ellenőrzött körülmények között a FinFisher hatékony eszköz lehet a bűnüldözők kezében – ám a gőzerővel dübörgő NSA-botrány épp azt mutatta meg, hogy a hatóságok, a nemzetbiztonság egyrészt viszonylag könnyen kicsúszhat a törvényességi ellenőrzés alól, másrészt pedig a színfalak mögött szinte észrevétlenül szolgálhat politikai célokat. Épp ezért küzdenek a Gamma terméke ellen a civil jogvédők, illetve tiltották be forgalmazását több országban – többek között a Gamma székhelyén, Nagy-Britanniában is.”

Forrás:
Egy hírhedt állami kémprogram Magyarországon?; Dajkó Pál; IT café; 2013. szeptember 16.