Skip to main content
információ röviden

Információk röviden: 2013. szeptember 23.

Szerző: 2013. szeptember 23.No Comments

Lehetséges-e egyáltalán a szövetségi kormányzati dokumentumok teljes megőrzése?
Az Egyesült Államok törvényhozásának kutatási szolgálata (Congressional Research Service ) jelentése szerint ez kétséges. A digitális média használata következtében mennyiségében és fajtájában is az információ szinte kontrollálhatatlan bőségben keletkezik. Ehhez járulnak a műszaki fejlődés és az avulás problémái. Mindezek a kormányzati dokumentumokhoz való hozzáférést hosszabb távon (és az örökkévalóságot tekintve) egyre bonyolultabbá, költségesebbé és potenciálisan lehetetlenné teszik.
Forrás:
Retaining and Preserving Federal Records in a Digital Environment: Background and Issues for Congress; Wendy Ginsberg; Congressional Research Service; 2013. július 13. (pdf)

Megvalósíthatósági tanulmány az elektronikus azonosítással, hitelesítéssel és aláírással kapcsolatos eljárásokról
A projektum célja, hogy felmérje egy átfogó uniós jogi keretrendszer megvalósíthatóságát. A keretrendszer az elektronikus tranzakciók biztonságossá tételéhez szükséges minden elektronikus igazolási eszközt (credentials) szabályozna, valamint a használatukhoz szükséges kiegészítő szolgáltatásokat: elektronikus azonítás, hitelesítés, aláírás, pecsétek, hitelesített szolgáltatások és önkéntes hivatalos e-mail címek.
Forrás:
Feasibility Study on an Electronic Identification, Authentication and Signature Policy (IAS); Európai Bizottság; 2013. szeptember 19. (pdf)

Értékelés az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat leépített országos informatikai programjáról
Az angol parlamenti bizottság vizsgálata a 2002 indult a program jelenlegi állapotáról számol be. Bár némely részét sikeresen valósították meg, más, fontos, elemei jelentős problémákkal küszködtek. 2011-ben úgy döntöttek, hogy az egységes program további megvalósítását leállítják, de az elkészült részeket használni fogják, mindegyiket külön vezetési struktúrákkal. A többmillárdos ráfordítást így igyekeztek megóvni.
Forrás:
The dismantled National Programme for IT in the NHS; House of Commons, Committee of Public Accounts; 2013. szeptember 13. (pdf)

Ausztrália: Elektronikus galambdúc az állampolgároknak
Az új ausztrál kormány szóvivője vázolta az e-kormányzattal kapcsolatos új elképzeléseket. Ennek keretében ismét elővették az úgynevezett „elektronikus galambdúcok” ötletét, amely már megfogalmazódott 2005-ben és 2011-ben is, most azonban konkrét formát öltött a 2017-es határidővel. Az elképzelés szerint a lakosság (beleértve a vállalkozásokat is), ha kívánja, akkor egy teljesen ingyenes elektronikus postafiókot kapna, és minden kommunikációját ezen keresztül tudná lebonyolítani a kormányzattal.
Forrás:
Digital mailbox for a digital economy: Malcolm Turnbull; The Age; 2013. szeptember 2.

Egyesült Államok: Központilag menedzselt WordPress-platform a szövetségi kormányzat számára
A szövetségi kormányzat ellátó szervezete kezelésében alfa változatban elindult egy központilag menedzselt, közös szolgáltatásként üzemeltetett tartalomszolgáltató WordPress-platform. A közös szolgáltatás azt jelenti, hogy fizetni kell érte, bár az első használóknak nem, mivel ez egy most alakuló alfa változat. Kapnak egy jó minőségű, szinte iparági szabványként működő megoldást, amely mindenben megfelel a kormányzati biztonsági és más feltételeknek. Nem kell az üzemeltetéssel törődniük, nem kell külön kifejleszteni saját megoldásokat, csak a tartalomra tudnak koncentrálni.
Forrás:
Sites.USA.Gov;

San Francisco: kísérleti jelleggel állampolgári részvétel a költségvetés kialakításában
Az Interneten keresztül a város lakói szavazhatnak a költségvetés egy részéről, kerületenként 100.000 dollárról. Egy listából lehet majd választani, és szakértők fogják segíteni a vélemények kialakítását. Más amerikai városok is folytattak kísérleteket a részvételi költségvetés bevezetésére, de most fordul elő először, hogy ehhez webes eszközöket használnak. A cikk a hagyományos és onlájn eszközök közötti viszonyról is szól.
Forrás:
E-Participatory Budgeting in San Francisco; Intellitics; 2013. szeptember 16.

New York: A város nyílt kormányzatának jövője
New York polgármestert választ. A most leköszönő Michael Bloomberg utóbbi négy éve alatt hatalmas léptekkel haladtak előre. Robbanásszerűen haladt a közigazgatás által kezelt adatok megnyitása, ezekre épülő alkalmazások jelentek meg nem kis részben a külön erre a célra szervezett versenyek jóvoltából, új intézmények létesültek a műszaki fejlődésre alapozott gazdaság támogatására, kiterjesztették az internethez való hozzáférést a parkokban és közterületeken, támogatták az otthonokig eljutó optikai kábelek lefektetését. New York elindult a digitális várossá válás útján. A cikk a választás alkalmából áttekinti ennek az útnak a fontosabb állomásait több évtizedre visszamenőleg.
Forrás:
The Future of Open Government in New York City; Noel Hidalgo; 2013. szeptember 13.

Még több dolog fog megváltozni: Technológia, kormányzat és közszektor
A technológiában rejlő lehetőségekről, melyek megakadályozzák, hogy a kormányzat és a közszektor a szokásos módon működjön és egyben új lehetőségeket teremtenek.
A cikk azt tárgyalja, hogy a technológia hogyan alakítja a kormányzatot és annak működési sebességét, valamint a közszektori állásokra milyen hatással van. Továbbá vizsgálja, hogy milyen potenciális modellek formálhatják újjá a közszolgáltatásokat, hogy megfeleljenek a XXI. század igényeinek.
A cikket a Cisco Consulting Services, Public Sector, igazgatója Martin Stewart-Weeks írta, és 2013. júliusában az Australian Government Leaders Network konferencián adta elő.
Forrás:
The more things change: Technology, government and the public sector; Martin Stewart-Weeks; 2013. július 23. (az eGov AU blog nyomán)

Ausztria: A Statisztikai Hivatal és a nyílt adatok
Ausztria viszonylag jól áll a közszektor információinak megnyitása területén. Számos közigazgatási egység és szervezet tette hozzáférhetővé adatait egy adatportálon (saját vagy központi) keresztül. Azonban a Statisztikai Hivatal sajnos hiányzik ebből a sorból. A cikk ennek okait veszi sorra. Örvendetes, hogy változik a helyzet, jövőre indul a saját portáljuk, az adatok pedig egy nyílt licenc alatt lesznek elérhetők.
Forrás:
Wann startet Statistik Austria mit OpenData?; Thomas Turcsics és open3.at; 2013. szeptember 17.

Egyesült Államok: A közigazgatási teljesítménymenedzsment új rendszere
A szerző a szövetségi teljesítménymenedzsment-rendszer utóbbi 20 évét elemzi, az 1993-as Government Performance and Results Act (GPRA) életbe lépése óta. Leírja, hogy hogyan értek el értelmezhető eredményeket a célzott programokkal. Vázolja továbbá az előrelátható változásokat, amelyek a törvény tovább fejlesztéséből, a 2010-es GPRA Modernization Act, következnek. Ez utóbbi jelentősen kibővítette az 1993-as törvényt.
Forrás:
The New Federal Performance System: Implementing the GPRA Modernization Act; Donald Moynihan; IBM Center for The Business of Government; (pdf)