Skip to main content
gazdaságinformatika

Brókerekkel hódíthatják a felhőt

Szerző: 2013. szeptember 25.No Comments

„Gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb bevezetést eredményezhet a felhőalapú megoldások esetében, ha cloud-bróker szolgáltatását is igénybe veszik a vállalatok. A konstrukció egyik nagy előnye, hogy a megrendelő számos szolgáltatáshoz jut hozzá, azonban csak egy számlát kell kezelnie, vagyis jelentősen csökken az adminisztráció.

Gyorsabb és lényegesen egyszerűbb lehet a felhő-alapú megoldások bevezetése a vállalatoknál, ha igénybe veszik egy cloud-bróker szolgáltatását is – mutatott rá a konstrukció előnyeire Kovács Attila, a T-Systems Magyarország Zrt. projekt és szolgáltatásirányítási ágazatigazgatója. Az ilyen megoldást kínáló társaságok abban segítik a felhasználókat, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb felhő-szolgáltatást. Emellett támogatást nyújtanak egy olyan stratégia kialakításához, amellyel hatékonyan lehet majd üzemeltetni és menedzselni a következő időszak várhatóan hibrid – vagyis részben házon belüli, részben felhőben lévő – rendszereit. „Rengeteg szolgáltatás elérhető a felhőből, de nem biztos, hogy mindenki mindent onnan akar megoldani. Azonban a cloud fontos szerepet játszik, hiszen vannak olyan funkcionalitások, amelyeket egész egyszerűen csak ott találnak meg a vállalkozások, emellett számos esetben hatékonyabb lehet, ha ezt a módszert választják. A cloud-bróker egyfajta tanácsadói tevékenységet lát el, ha az ügyfél vázolja az igényeit, akkor összeállítja számára a legoptimálisabb megoldást, feltéve hogy a felhő-alapú alkalmazások jelentik a választ” – vázolta a helyzetet Kovács Attila. Mivel a felhő-alapú megoldások egyre nagyobb szerepet játszanak a cégek életében, szükség van olyan szolgáltatóra, amely a rendszerek összeválogatásában és azok integrálásában segít a végfelhasználóknak – mutatott rá a T-Systems szakembere.

Fontos szempont az is, hogy ezeket a rendszereket menedzselni kell, ráadásul lehetőleg egy felületről. „Teljesítmény- és kapacitásmenedzsment, és az ehhez kapcsolódó árazás, számlázás – egy cloud-brókernek olyan kínálattal kell rendelkeznie, amelyben egyben elérhetők ezek a funkciók” – tette hozzá Kovács Attila.

Ha a vállalatok egy előre megtervezett keretrendszeren keresztül jutnak hozzá a felhő-alapú szolgáltatásokhoz, rövidebb lesz a bevezetési idő, ráadásul lényegesen egyszerűbb lesz az átállás is, hiszen a cloud-bróker lesz a felelős a migrációért. Mivel ezek a szolgáltatók ilyen projektekre szakosodnak, kidolgozzák a hatékony és problémamentes váltáshoz szükséges eljárásokat, így elkerülhetők azok a problémák, amelyek akkor jelentkeznek, amikor hasonló feladattal korábban még nem találkozó céget bíznak meg az átállással.

További fontos előnye a konstrukciónak, hogy a megrendelő számos szolgáltatáshoz jut hozzá, azonban csak egy számlát kell kezelnie, vagyis jelentősen csökken az adminisztráció. „Tulajdonképpen egykapus kiszolgálást kap az ügyfél, ami nem csak egyszerűbbé, de olcsóbbá is teheti ezt a módszert” – közölte a T-Systems projekt és szolgáltatásirányítási igazgatója. Emellett a cloud-bróker elvégzi a szolgáltatási szintek szinkronizálását is, illetve ha szükséges rögtön egy nyelvi integrációt is meg lehet valósítani.

„A T-Systems-nek természetesen megvannak a saját felhő-alapú szolgáltatásai, de elmozdultunk ebbe az irányba is, gyakorlatilag cloud rendszerintegrátori és brókeri feladatot tudunk majd ellátni. Az Office 360 esetében például már úgy működünk, mint egy „bróker”, és saját virtuális adatközponti szolgáltatást tudunk kínálni” – mondta el Kovács Attila. A társaságnál jelenleg a cloud brókeri tevékenységhez szükséges saját rendszerek és informatikai környezet kialakításán dolgoznak, de már megkezdték az ügyfelek toborzását is. A vállalat szakértője szerint a közép- és nagyvállalatok számára megéri majd, ha egy ilyen szolgáltatóval dolgoznak együtt.

„A felhő-alapú rendszerek bevezetésének költségeit ugyan megnövelheti a bróker szerepvállalása, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezekre a feladatokra a vállalatoknak amúgy is erőforrásokat kellene fordítaniuk. Ha az összes kapcsolódó költséget figyelembe vesszük, akkor valószínűleg kedvezőbb eredmény jön ki, ha cloud bróker szolgáltatását veszik igénybe a bevezetéshez. Olyan vállalkozás végzi az integrációs tevékenységet, a portfólió kiválasztását, amelynek már tapasztalata van ebben, így sokkal gyorsabb lehet a folyamat” – mutatott rá Kovács Attila.
Út a felhőbe – Cél a költséghatékony működés

A vállalkozások többnyire azokat a szolgáltatásokat veszik igénybe a felhőből, amelyeknél már régóta nem számít, hogy honnan és hogyan üzemeltetik, mint például a levelezés, vagy a tárterület, vagy az alaptevékenységhez nem kapcsolódó, kiegészítő funkciókat, amelyeket költséghatékonyabb így megvásárolni. Amikor arról dönt egy cég, hogy házon belül oldjon meg egy feladatot, vagy felhő-alapú megoldást vegyen igénybe, érdemes a költséghatékonyságot a rendszer egész életciklusára kivetítve vizsgálni. Fontos tényező az is, hogy van-e beruházási keret, vagy pedig a folyamatosan érkező bevételekből tudják finanszírozni a rendszer működését. Célszerű átgondolni azt is, hogy mennyire változó volumenű az üzleti tevékenység, hiszen a cloud szolgáltatásoknál rugalmasan skálázható a kapacitás és teljesítmény.”

Forrás:
Brókerekkel hódíthatják a felhőt; Világgazdaság; 2013. szeptember 23.