Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Január 1-től elérhető az Országleltár

Szerző: 2013. szeptember 26.No Comments

„Folyamatosan hasznosítja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tapasztalatait – ezt mondta az ÁSZ Hírportálnak adott interjúban Márton Péter. Az MNV Zrt. vezérigazgatója bejelentette: 2014. január elsején megkezdi működését, vagyis elérhető lesz az úgynevezett Országleltár-program jelentős része. A hiteles adatokat tartalmazó, teljes körű nemzeti vagyonleltár célja az állami vagyon felmérése és pontos nyilvántartása. Az ezzel kapcsolatos hiányosságokra az ÁSZ többször is felhívta a figyelmet.

Törvényi előírás alapján az Állami Számvevőszék évente ellenőrzi az állami tulajdonosi joggyakorlást. A legutóbbi, 2012. december 13-án nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ számos hiányosságot tárt fel az állami vagyongazdálkodás területén. Az ellenőrzés a 2011-es évet vizsgálta. A számvevők elsősorban a vagyonelemek felhasználására, illetve hasznosítására irányuló stratégiák hiányára hívták fel a figyelmet. Az ellenőrzés részletes megállapításairól itt olvashat bővebben.

2013. április 22-én az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága is napirendre vette és megtárgyalta az ÁSZ 2011. évre vonatkozó jelentését. A bizottsági ülésen kiderült, hogy az állami vagyon kezeléséért és nyilvántartásáért felelős szervezetek folyamatosan hasznosítják az Állami Számvevőszék javaslatait. A bizottsági ülésről készült beszámolót itt olvashatja el bővebben.

Az ÁSZ-jelentés ismételten rámutatott, hogy az állami vagyon-nyilvántartási adatok nem megbízhatóak, és nem teljes körűek. Az ellenőrzés a problémák megoldására irányuló lépéseket is értékelte. Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója az ÁSZ Hírportálnak 2013 szeptemberében adott interjúban elmondta: az Állami Számvevőszék ellenőrzése alátámasztott több már ismert problémát, valamint egyéb hiányosságokra is ráirányította a figyelmet.

A számvevőszéki jelentés rámutatott, hogy 2011-ben az MNV az állami tulajdonú társaságok gazdálkodásának szorosabb nyomon követésére részletesebb követelményeket, elvárásokat fogalmazott meg. A vagyongazdálkodással szemben támasztott követelmények és célok teljesítésének mérésére, értékelésére alkalmas szempontokat azonban teljes körűen még nem alakították ki.

Megújították ugyanakkor a kontrolling rendszert, hogy az részletesebb és pontosabb információkat szolgáltathasson. Felmérték a társasági portfóliót annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentsék azokkal a kisebbségi részesedésekkel, amelyek gazdaságilag nem számottevőek. Az ÁSZ kritikaként fogalmazta meg az ingatlanvagyonnal kapcsolatos gazdálkodási hiányosságokat. Ez utóbbival kapcsolatban Márton Péter az interjúban elmondta: rövidesen ezen a területen is komoly előrelépés várható.

A számvevőszéki ellenőrzés konkrét intézkedést igénylő megállapításokat, ajánlásokat is megfogalmazott. Ezek egyike egységes vállalatirányítási rendszer bevezetését javasolta az MNV Zrt.-hez tartozó társaságoknál. Márton Péter ezzel kapcsolatban elmondta: ezen a területen is konkrét lépések történtek.

A vállalatirányítási rendszer egységesítése mellett egységes irányelveket írtak elő a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok felügyelő bizottságai számára. Emellett – összhangban az ÁSZ-jelentésben megfogalmazottakkal – a befektetési és likviditási szabályozások egységesítésére törekedtek. Márton Péter az interjúban bejelentette, hogy 2014. január elsején elindul, elérhetővé válik az úgynevezett Országleltár-program egy része.

Az ország vagyonának egységes nyilvántartásában a 2014. január 1-jei indulás előtt is várható előrelépés – fűzte hozzá az interjúban Márton Péter. Mint mondta: a 2012. évre vonatkozó adatok október közepétől elérhetővé válnak a nyilvánosság számára az Országleltár-program portálján.

Az Állami Számvevőszék rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán. Az ÁSZ törvényi előírás alapján évente – így 2013-ban is – ellenőrzi állami tulajdonosi joggyakorlást. Emellett idén az ÁSZ megkezdte az önkormányzatok vagyongazdálkodásának értékelését is. A számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok egyértelműen alátámasztják, hogy nem lehet felelősen értékelni a pénzügyi folyamatokat és egyensúlyi helyzetet a vagyon vizsgálata nélkül.”

Forrás:
Január 1-től elérhető az Országleltár; ÁSZ Hírportál; 2013. szeptember 26.