Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kormányablak nyílt a XII. kerületben

Szerző: 2013. október 1.No Comments

„Az a cél, hogy elérhető legyen az állam mindenki számára, vagyis az ügyintézés ne legyen probléma az embereknek – mondta Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter az ország első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakának átadásán kedden Budapesten.

A miniszterelnök-helyettes szerint lennie kell minél több olyan ügyintézési helynek, azaz kormányablaknak, ahol találkoznak az emberek az állammal egyéb dolgaik intézése közepette is. Ennek fényében is örömének adott hangot, hogy a Hegyvidék Központban nyílt meg az első ilyen típusú kormányablak, amely azt az új külsőt, arculatot mutatja, amely minden kormányablakra jellemző lesz.

A nyitva tartás is a könnyebb elérést szolgálja, mert minden hétköznap 8 órától 20 óráig tart nyitva majd ez a kormányablak a főváros XII. kerületében lévő Hegyvidék Központban. Ez „egy darabka a jövőből, amelyből reményeink szerint minél többet adunk majd át a következő időszakban” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Amikor a közigazgatási reform keretében az ügyfélszolgálati terek átalakítását is elhatározták, az okmányirodai és a kormányablakrendszer összevonását és megújítását is célul tűzték ki, hogy az ügyintézési pontok közel legyenek az emberekhez és a hétköznapi életmódjukhoz – tette hozzá.

Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy „úton vagyunk afelé, hogy több mint kétezer ügyet el tudjunk intézni” a kormányablakokban. Mint mondta, ebben a kormányablakban jelenleg is már csaknem százötven ügyet lehet intézni.

Pokorni Zoltán, a városrész fideszes polgármestere elmondta, tavasszal megállapították, hogy a XII. kerületet is kiszolgáló okmányiroda és kormányhivatal a Széll Kálmán téren „túl jó helyen van”, mert a környező települések lakosai is oda járnak ügyeket intézni. Ezért kerestek egy olyan helyet, ahol kifejezetten a XII. kerületi polgárokat szolgálják ki, így esett a választás a Hegyvidék Központra.”

———–

„Megnyílt az első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablak Budapesten a XII. kerületi Hegyvidék Központban. Az Apor Vilmos téri ügyintézési pont már azt a külsőt, arculatot mutatja, amely minden kormányablakra jellemző lesz – hangsúlyozta Navracsics Tibor az ünnepélyes átadáson, kedden. A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, a teljes hálózat 2014 végére épülhet ki.

A megújuló ügyfélszolgálati rendszer alaptípusa a főváros XII. kerületében hétfőn átadott kormányablak, hiszen már új arculattal várja a lakosokat. Az a cél, hogy elérhető legyen az állam mindenki számára, vagyis az ügyintézés ne legyen probléma az embereknek – mondta Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter megnyitó beszédében. Ezt szolgálja a kibővített nyitva tartás is, mivel hétköznap 8 órától 20 óráig fogadják az ügyfeleket.

A négy munkaállomásos kormányablak ügyintézői jelenleg 200 ügyben állnak az állampolgárok rendelkezésére, köztük hatósági igazolványokat is lehet itt készíttetni. „Most úton vagyunk afelé, hogy 2000 ügyet is el tudjunk majd intézni. Ez egy üzenet arról, hogy ott lehet komoly eredményt elérni, ahol összefogás van” – fogalmazott Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott.

Pokorni Zoltán, a városrész fideszes polgármestere elmondta, kezdetben „kritikusan és némi fenntartással” fogadták a kormány tervét a kormányhivatalok és járások felállításáról. „De félelmeink nem igazolódtak be” – tette hozzá.

Mint a politikus elmondta – és ahogy arról korábban az OrientPress is beszámolt – mióta januárban központi helyre, a Széll Kálmán térre került a XII. kerületi okmányiroda, harminc százalékkal megnövekedett az ügyfélforgalom. A 60 ezres kerületi lakosság mellett a környező településekből és kerületekből is érkeznek ügyfelek. Az új kormányablak megnyitásától csökkenést várnak.

Noah Steinberg, a Hegyvidék Központot építő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy akik a bevásárlóközpontba betérnek, most már ügyeiket is tudják intézni a kormányablakban, ahol magyar embereknek, magyar körülmények között nyújtanak nemzetközi színvonalú szolgáltatásokat.

A munkatársak volt okmányirodai dolgozók, akik új képzést kaptak az egyablakos ügyintézés megvalósításához.

A következő kormányablak még októberben megnyílik, és előreláthatólag 2014 végére fejeződik be a hálózat kiépítése. „Ez részben pénz kérdése, részben a bútorokra és informatikai eszközökre kiírt közbeszerzési eljárások hosszúsága miatt tart idáig” – mondta el kérdésünkre a tárcavezető. ”

Forrás:
Az a célunk, hogy elérhető legyen az állam mindenki számára; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. október 1.
Minta-kormányablak nyílt a XII. kerületben; OrientPress; 2013. október 1.