Franciaország megvédené a hagyományos könyvesboltokat

„A hagyományos könyvesboltok védelmében új törvényt fogadott el a francia nemzetgyűlés. A döntést megdöbbenve és felháborodva fogadta az Amazon.

Az új jogszabály lényege, hogy az online könyvkerekedőknek a jövőben tilos ingyen kiszállítaniuk vagy kiküldeniük a köteteket és a hagyományos boltokban árult kiadványoknál nem adhatják lényegesen olcsóbban a különböző könyveket. Az árkülönbözet nem lehet nagyobb 5 százaléknál és nem ötvözhető ingyenes kiszállítási kedvezménnyel. A tervezetet a konzervatív ellenzék nyújtotta be, de jellemző a közhangulatra, hogy még a kormányoldali képviselők is támogatták, sőt, módosításokat is benyújtottak hozzá. A nemzetgyűlés nagy többséggel fogadta el a dokumentum végleges szövegét. Az új törvényről hamarosan a szenátus dönt majd.

Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter a parlamenti vitában azt vetette a társaság szemére, hogy a francia boltokat “dömpingstratégiával” akarják kiiktatni a piaci versenyből. Franciaországban jelenleg 3500 könyvesbolt van, ezek közül 600-800 nem része egyik nagy hálózatnak sem. Filippetti nem csupán az ingyenes csomagküldésekért bírálta az Amazont, hanem az adóelkerülések miatt is. Franciaországban a konszern alig fizet adót, mivel a cég európai székhelye Luxemburgban van. Az Amazon bírálta az új jogszabályt, mondván minden egyes intézkedés, amely a könyvárak emeléséhez járul hozzá károsítani fogja a francia polgárok vásárlóerejét és diszkriminálja az online vásárlókat. Szerintük a törvény miatt azok a kisebb kiadók járhatnak rosszul, amelyek sok művet értékesítenek a világhálón.

Növekvő piacról van szó: egy felmérés szerint az online könyveladások 2003-ban az összforgalom 3,2 százalékát tették ki, de 2011-ben már 13,1 százalékot. A lépés tökéletesen illeszkedik az ország amerikai IT-óriásokat támadó lépései közé, például a múlt héten perelték be a Google-t keresőjének adatgyűjtése miatt. Az Európai Uniónál is hevesen szorgalmazzák a globális internetes vállalatok megregulázását, az online kereskedelemben és szolgáltatásokban jelentkező egyre nagyobb térnyerésük hátráltatását. Az OECD és G20 gazdasági szervezetekben az adószabályok szigorításáért lépnek fel, hogy az óriáscégek ne kerülhessék ki a szabályokat székhelyük más országokba való bejelentésével.”

Szerkesztői megjegyzés:
Németországban és Franciaországban hagyományosan a könyveknek kötelezően megszabott kötött ára van. Így biztosítják a számos kis kiadó és könyvesbolt fennmaradását (nincs árverseny). Folyamatos összeütközésben van az amerikai és európai üzleti gyakorlat.
Forrás:
Franciaország megvédené a hagyományos könyvesboltokat; Berta Sándor; SG.hu; 2013. október 4.
Lásd még:
Sztrájk miatt Lengyelországba költözik át az Amazon; Berta Sándor; SG.hu; 2013. október 2.
In Germany, Union Culture Clashes With Amazon’s Labor Practices; Nick Wingfield, Melissa Eddy; New York Times; 2013. augusztus 4.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, művelődés
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.