Várólisták: az első hónapokban csak figyelmeztetik a kórházakat

„Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A közlés szerint amennyiben a kórházak várólista-vezetésében olyan hiba található, amely veszélyeztetheti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, az adott intézmény következményekkel számolhat.

A szankcionálás azonban nem öncélú – írták -, mindez azért történik, hogy a betegek hozzájuthassanak az ellátáshoz. Éppen ezért az első négy hónapban a kórházakkal csak tudatják, hogy ha hibáznak, “éles helyzetben” milyen következményekkel kellene számolniuk.

Az a cél, hogy a kórházak minden esetben bevezessék a helyes várólista-kezelést, és a büntetéssel az államtitkárság nem forrásokat akar elvonni a betegellátástól – olvasható közleményben.

Emlékeztettek arra, hogy a jelenlegi kormányzat elődjétől átláthatatlan, betegazonosításra alkalmatlan “várólista-adathalmazt” örökölt. Korábban nem volt ugyanis egységes és ellenőrizhető kimutatás a várakozók számáról, illetve a várakozási időről.

Jelenleg a központosítás után az adatok tisztázásánál tartanak. Az eddigi elemzések alapján egyértelmű, hogy a beteg a számára prognosztizált várakozási időkkel szemben ténylegesen sokkal hamarabb kapja meg az ellátást.

A közlés szerint az egészségügyért felelős államtitkárság ahogyan eddig, a továbbiakban is folyamatosan ad a betegellátáshoz nélkülözhetetlen, hiteles információkat.”

Forrás:
Várólisták: az első hónapokban csak figyelmeztetik a kórházakat; Népszabadság/MTI; 2013. szeptember 30.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.