A versenyképesség kulcsa az infokommunikációs szektor erősítése

„Lendületet adhat az infokommunikációs szektornak, hogy a terület önálló prioritásként szerepel a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus tervezése során: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tíz százaléka infokommunikációs fejlesztésekre lesz fordítható – mondta el Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2013. október 3-án, a HTE MédiaNet 2013 konferencián, Velencén.

A helyettes államtitkár az infokommunikációs területet érintő állami felelősségvállalásról tartott előadásában értékelte a szektor jelenlegi helyzetét, és áttekintette az elfogadás előtt álló Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) főbb irányvonalait. Kitért arra, hogy bár nemzetközi összehasonlításban még viszonylag alacsony az infokommunikációs eszközök tudatos használata a hazai lakosság és a kis- és középvállalkozások körében, az ágazat jelentőségét jól mutatja, hogy a GDP-nek mintegy 12, a foglalkoztatásnak pedig 7 százalékát adja.

A vállalkozások versenyképességének és az állam hatékonyabb működésének egyaránt záloga az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák minél nagyobb arányú fejlesztése. Példaként ismertette a közigazgatási informatika konszolidációját, amelynek köszönhetően a kormányzat tetemes költségmegtakarítást ért el az állami szektorban, miközben a szolgáltatás minősége jelentősen nőtt.

Solymár Károly Balázs bemutatta a NIS alappilléreit. Mint mondta: a stratégia a közigazgatás és a vállalkozások infokommunikációs fejlesztését, a digitális infrastruktúra minél szélesebb körű kiépítését, a lakosság és a kis- és középvállalkozások digitális kompetenciáinak bővítését tűzte ki célul.”

Forrás:
A versenyképesség kulcsa az infokommunikációs szektor erősítése; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. október 3.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.