Skip to main content
távközlés

Céges ellenérdekek hátráltatják a berlini WLAN-hálózatot

Szerző: 2013. október 7.No Comments

„A berlini szenátus novemberig hagy időt az internetszolgáltatóknak arra, hogy együttműködjenek a tervezett ingyenes WLAN-hálózat létrehozásában. Amennyiben nem sikerül kooperálniuk, akkor másképp valósítják meg a rendszert.

Björn Böhning, a berlini szenátusi iroda vezetője úgy nyilatkozott, hogy a különböző szolgáltatókkal konstruktív megbeszélésekre került sor. Hozzátette ugyanakkor, hogy csalódott az eddigi tárgyalások lefolyásával. A Berlinben jelenleg is vezeték nélküli hálózatokat üzemeltető társaságok, a Deutsche Telekom, a Kabel Deutschland és a Wall AG ugyanis nagyon egoista módon viselkednek, így pedig csak nagyon nehezen építhető ki egy nyílt platform. Éppen ezért vagy keresni kell egy konkrét üzemeltetőt vagy meg kell valósítani a B tervet, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett Freifunk közösség segítségével hozzák létre a hálózatot. A Freifunk tíz éve azon dolgozik, hogy a magánemberek kihasználatlan WLAN-kapacitásait harmadik fél számára elérhetővé tegye. Böhning mindenesetre mindenkit biztosított arról, hogy a szükséges összegek mind a két esetben rendelkezésre állnak.

A berlini szenátus meg akarja könnyíteni a szolgáltatók dolgát és kész ingyen vagy nagyon olcsón biztosítani a WLAN-hotspot helyeket. A tervek szerint naponta az első 30 perc internetelérés ingyenes lesz. Jürgen Neumann, a Freifunk egyik tagja üdvözölte az elképzelést és elmondta, hogy már néhány évvel ezelőtt javasolták a szenátusnak egy nyílt hálózat létrehozását, azonban eddig az elképzelés kevés figyelmet kapott. A berlini WLAN-hálózat kiépítése már évekkel ezelőtt felmerült, de 2006 és 2009 között komoly vita alakult ki az akkori vezetők között. Berlin és Hamburg vezetői tavaly októberben kezdeményezték, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nagyobb jogbiztonságot kapjanak. A kezdeményezést a német Szövetségi Tanács (Bundesrat) is támogatja.”

Forrás:
Céges ellenérdekek hátráltatják a berlini WLAN-hálózatot; SG.hu; 2013. október 7.