Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tízmilliárdos kompenzáció az önkormányzatoknak

Szerző: 2013. október 7.No Comments

„Jövőre mintegy 60–80 milliárd forint értékű fejlesztést végezhet el az a mintegy 1200 település, amely nem vett részt az adósságkonszolidációban. Kompenzációjukra 10 milliárd forintot terveznek a 2014-es büdzsében.

Tízmilliárd forintot kapnak jövőre azok az önkormányzatok fejlesztéseik támogatására, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban – áll a 2014-es központi költségvetés tervezetében. A 690,3 milliárd forintra rúgó adósságátvállalásban egyébként 1997 település, valamint 10 kistérségi társulás vett részt, mintegy 1200 önkormányzat nem volt érintett a konszolidációban. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunkkal közölte, hogy a támogatás részleteit a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével állapítja meg majd 2014-ben. Valószínűleg – ahogy azt korábban Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára is elmondta – fejlesztési célú pályázatokat fognak ebből támogatni.

„A következő évi európai uniós támogatások önrészét fedezhetik ebből a keretből” – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő szerint szóba jöhetnek a vidékfejlesztési, Leader, vagy hármas tengelyes pályázatok (melyek mikrovállalkozások támogatására, falufejlesztésre, turizmusra és vidéki örökség fejlesztésére adnak lehetőséget), vagy a Regionális Operatív Programok. Úgy vélte, hogy hasonló keret a 2015-ös és a 2016-os büdzsében is lesz majd. „A 10 milliárdos kompenzációs keret révén mintegy 60–80 milliárd forintos fejlesztés jöhet létre az adósságkonszolidációban nem résztvevő településeken, ami igen jelentős összeg” – hangoztatta a TÖOSZ elnöke. Általában ezeknél a pályázatoknál 5–10 százalék az önrész. Lehetnek még olyan hármas, négyes tengelyű kiírások, ahol az áfa 27 százalékos önerő.

Schmidt kiemelte, hogy ezeknek a településeknek a jelentős része nem is tudott eladósodni, mivel nem tartanak fenn nagy intézményeket. Az igaz, hogy náluk is igen feszes gazdálkodásra volt szükség.

A büdzsé jövő évi tervezetében több sor is arra vonatkozik, hogy milyen kamatkiadásokat fizet az államháztartás az önkormányzatok különböző, forint, devizahiteleinek átvállalásai kapcsán. Schmidt Jenő szerint ezeknek az átvállalt költségek kapcsán a nagyobb tételek még mintegy öt évig, a kisebb tételek akár még 10 évig is benne lesznek a központi költségvetésekben. A TÖOSZ elnöke szerint a kormányzatnak módja volt arra, hogy a újra tárgyalja ezeket a hiteleket, mivel ezeket már egy csomagban kezelik. Az állam ugyanis jobb adós, mint az önkormányzat, nagyobb kört is tud adóztatni. Így lecsökkenthették a kamatszázalékot, vagy a kezelési költségeket is.

A 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat egyik mellékletében található „a települési önkormányzatok adósságkonszolidációjához kapcsolódó állami támogatások” nevű sor 4 milliárd forintos összeggel. A nemzetgazdasági tárca lapunkkal közölte: az előirányzat célja, hogy a 2012. és 2013. évi adósságkonszolidációban folyamatban lévő adósságrendezési eljárásuk miatt részt nem vett önkormányzatok az eljárás lezárultát követően 60 napon belül részesüljenek az adósságkonszolidációban. Ezen kifizetésekre nyújt fedezetet az előirányzat. A tárca közölte, hogy a kormány vizsgálja annak lehetőségét, milyen módon tudna segíteni az adósságkonszolidációt követően is nehéz finanszírozási helyzetben maradt önkormányzatokon. Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban felvetette a még meglévő 450 milliárdos települési adósság további átvállalását. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint vélhetően lesz még hitelátvállalás, mivel van még egy-két olyan nagyváros, amelynek nem nőttek annyival a saját bevételei, hogy a maradék adósságát legyűrje.

Az önkormányzati adósságátvállalással kapcsolatos kamatkiadások 2014-ben (millió forint)
Önkormányzatoktól 2011-ben átvállalt devizahitelek kamata külföldi bankok felé 84,1
Önkormányzatoktól 2013-ban átvállalt devizahitelek kamatkiadásai 6053,5
Önkormányzatoktól 2011-ben átvállalt belföldi devizahitelek kamata 1531,2
Az önkormányzatoktól 2013-ban átvállalt devizakötvények kamatkiadásai 525,8
Az önkormányzatoktól 2013-ban átvállalt forint hitelek kamatkiadásai 5346,5
Összesen 13541,1
Forrás: A 2014-es központi költségvetés tervezete, parlament.hu”

Forrás:
Tízmilliárdos kompenzáció az önkormányzatoknak; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. október 7.