Elmúlt az e-könyveket övező láz

„A Frankfurti Könyvvásáron számos új elektronikus könyvolvasót mutathatnak be, azonban a korábbinál sokkal kisebb érdeklődés övezheti majd ezeket az eszközöket.

“A nagy őrület már elmúlt” – állítja Ronald Schild, a Német Könyvkereskedelmi Szövetség digitális szakértője. Németországban a teljes könyvpiac mindössze 2-3 százalékát teszik ki az elektronikus kötetek, ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államokban ez az arány már közel 20 százalék. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy bizonyos témákban, például a szakácskönyveknél vagy az útikönyveknél még mindig kevésbé vannak elterjedve az elektronikus kiadványok. Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a felhasznált illusztrációk drágítják a műveket. A kiadóknak sokat kellene foglalkozniuk az interaktív használattal, ezen a területen Schild szerint még sok a tennivaló. Az animációkat tartalmazó alkotások a jövő piacának számítanak. Amennyiben például egy útikönyvben egy éttermet ajánlanak, akkor egyúttal megjeleníthető lenne nem csupán az étterem fotója, hanem az azzal kapcsolatos kritikák, megjegyzések, ajánlások és akár az étlap is.

Az e-könyveket a folyamatosan fejlődés egyre érdekesebbé teszi. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a jövőben békésen egymás mellett fognak létezni a digitális és a nyomtatott kötetek. Ugyanakkor az utóbbiakkal szemben az elektronikus változatok egy szempontból komoly hátrányban vannak: nem lehet őket kikölcsönözni vagy elajándékozni, mivel a másolásvédelmek miatt más készülékeken nem olvashatóak. A Német Könyvkereskedelmi Szövetség ezért is kampányol a másolásvédelmek eltüntetése mellett, de ebben az Apple és az Amazon nem érdekelt, hiszen a céljuk az, hogy az olvasókat a saját termékeikhez kössék.

Az IHS iSuppli már tavaly decemberben azt prognosztizálta, hogy hamarosan háttérbe szorulhatnak és kiszorulhatnak a piacról a kizárólag elektronikus kötetek olvasására alkalmas készülékek. Utódaik pedig a táblagépek lehetnek. Szeptember végén pedig kiderült, hogy lassul az elektronikus könyvolvasó-eladások növekedése.”

Forrás:
Elmúlt az e-könyveket övező láz; SG.hu; Berta Sándor; 2013. október 11.

A bejegyzés kategóriája: művelődés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.