Skip to main content
távközlés

Őszi tarifaverseny a mobilpiacon

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„Átlépték a lélektaninak tekintett, 10 ezer forintos határt a korlátlan beszélgetést kínáló hazai mobilcsomagok, miután egy héten belül mindhárom szolgáltató megjelent ilyen ajánlattal a piacon. A cégek komoly figyelmet fordítottak az egyszerűsítésre, ugyanakkor az új kínálatban szereplő mobil adatforgalom még meglehetősen alacsony.

A hét elején egyértelművé vált, hogy a Magyar Telekom sem marad ki a hazai mobilpiacon kibontakozó árversenyből, a társaság riválisaihoz hasonlóan korlátlan beszélgetési lehetőséget kínáló, az eddiginél olcsóbb csomagokkal lépett piacra, ráadásul jelentősen egyszerűsítette is ajánlatát. A hazai felhasználók számára jó hír, hogy havonta kevesebb mint tízezer forintból elérhetik, hogy ne kelljen foglalkozniuk a percdíjakkal – persze csak belföldi hívásoknál – és ne kelljen aggódniuk a mobilszámlák miatt. A Telekomnál, Telenornál és Vodafone-nál kapható csomagok ugyanakkor meglehetősen hasonlóak, és bár élénkíthetik a versenyt, önmagukban lényeges változást valószínűleg nem hoznak a piaci erőviszonyokban.

Az is jól látszik, hogy a szolgáltatók igyekeznek kiszolgálni az okostelefonok térhódításával keletkező igényeket a mobilinternetezésre, hiszen valamennyi új ajánlat tartalmaz bizonyos mértékű adatforgalmat. Némi üröm az örömben ugyanakkor, hogy meglehetősen visszafogottan bánnak ezzel a lehetőséggel, hiszen a legolcsóbb, korlátlan beszélgetési lehetőséget nyújtó csomagokban mindössze 500 megabájtnyi havi adatforgalom szerepel, míg a legdrágábban 2 gigabájt. A jelek szerint egyelőre még távol van az az idő, amikor a mobilnetezés is korlátlan lesz ezekben a csomagokban.

Az elmúlt hét talán egyik legelőremutatóbb lépése a mobilcégek részéről a kínálatuk lényeges egyszerűsítése, hiszen mindhárom vállalat valóban jól átlátható, könnyen értelmezhető ajánlatokkal jelent meg a lakossági piacon. A nagy árversenyt múlt csütörtökön elindító Vodafone-nál az egyéni felhasználók összesen 4 csomag közül választhatnak. Ezek közül kettő korlátlan belföldi beszélgetési lehetőséget kínál, míg egy harmadik, ötezer forintos ajánlat a hálózaton belüli hívásoknál nyújtja ugyanezt a lehetőséget. Még tovább ment az egyszerűsítésben a Telenor, az újdonságait szintén múlt csütörtökön bemutató szolgáltató három csomagot állított össze, ezek között szintén vagy egy hálózaton belül korlátlan beszélgetést kínáló közel hatezer forintért. A Telekom héten bejelentett új csomagjai november elejétől lesznek elérhetőek, a felhasználók két ajánlat közül választhatnak majd.

Miközben itthon a 10 ezer forintos lélektani határ átlépésének örülhetünk, a régió néhány országában ennél lényegesen kedvezőbb ajánlatokkal is lehet találkozni. Az Austria Telekom például kevesebb mint 25 euróért kínál korlátlan beszélgetési lehetőséget és emellé 2 gigabájtnyi adatforgalmat egy hónapra, de a csehországi VODAFONE kínálatában is 699 cseh koronába, vagyis valamivel több, mint 8000 forintba kerül egy hasonló csomag, 1,5 gigabájtnyi adatforgalommal.

Megnyugtató megegyezés
A hazai mobilszolgáltatók új akcióiban valószínűleg fontos szerepet játszik a karácsonyi vásárlási szezon közeledése, de jótékonyan hathatott a cégek kezdeményezőkészségére a szeptember elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) megkötött egyezség a frekvenciahasználati jogosultságok kapcsán. A megállapodás ugyan több mint százmilliárd forintos kiadást jelent a három társaság számára a következő években, azonban 2022-ig kiszámítható működési környezetet is teremt. Az NMHH egyébként a megegyezés bejelentését követően azt közölte, hogy várakozásaik szerint ennek köszönhetően újabb lendületet kaphat a mobil szélessávú lefedettség- és kapacitás bővítése, illetve a piaci verseny.”

Forrás:
Őszi tarifaverseny a mobilpiacon; Kalocsai Zoltán; Világgazdaság; 2013. október 10.