Skip to main content
információ röviden

Nemzetközi szemle, 2013. október 14.

Szerző: 2013. október 14.No Comments

Kormányzat, mint platform?
A platformként működő kormányzat nagyhatású koncepciója komoly problémával került szembe. Az elképzelés szerint a kormányzat, közigazgatás erőforrásai segítségével a gazdaság és civil szféra szervezetei új termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre.A népszerű elmélet nagyon jól működött idáig, amíg az amerikai kormányzat gépezete is normálisan működött. A közigazgatásból származó információk újrahasznosítására rengeteg cég szakosodott. Mint ismeretes néhány nap óta takarékra van állítva az egész központi közigazgatás, rengetegen fizetés nélküli szabadságon vannak. A normális kormányzati szolgáltatások zöme szünetel. Így az adatokhoz sem lehet hozzájutni – sem a letölthető adatkészletekhez, sem az alkalmazásprogramozói felületen keresztül automatizáltan elérhető adatokhoz. A problémának nemzetközi vetülete is van, mert például a magyar közigazgatás térinformatikai szolgáltató központjai is használják (most éppen csak használnák) az amerikai közigazgatás szolgáltatásait.
Forrás:
A Data.gov, a fő szövetségi adatmegosztó portál
US Cenus Bureau
NASA
USGS – U.S. Geological Survey
What’s Affected by a Government Shutdown?; USA.gov
National Oceanic and Atmospheric Administration
Message from NGS regarding Government shutdown impact on CORS (October 3, 2013); National Society of Professional Surveyors; 2013. október 3.
Coping with the Shutdown: Federal Data; Abhi Nemani; GovLoop; 2013. október 3.
The crisis for government data in a 21st century shutdown; Tom Lee; GigaOM; 2013. október 10.

Az információs társadalom felmérése
A Nemzetközi Távközlési Unió, az ENSZ szakosított szervezeteként, az infokommunikációval kapcsolatos nemzetközi, összehasonlító statisztikai információ egyik alapvető forrása. Most jelent meg a szokásos jelentésük ez évi kiadása. A kiadvány ingyenes, csak a részletes, minden országot felölelő, árinformációkat tartalmazó 4. melléklet kerül pénzbe.
Forrás:
Measuring the Information Society (5th edition); 2013. október 6.

Megszűnik a távmunka a Hewlett-Packardnál is
A Yahoo után egy másik nagy (és problémákkal küszködő) cég szünteti meg a távmunkát.
Forrás:
No more working at home for Hewlett-Packard employees; Marketplace.org; 2013. október

Az amerikai megfigyelési botrány mennyibe fog kerülni az amerikai felhőszolgáltatóknak?
A botrány nyomán sok európai ország számára az adatbiztonság alapvető fontosságúvá vált. Ennek fényében újragondolják az amerikai felhőszolgáltatások használhatóságát. A jelentés megkísérli felmérni, hogy ez milyen veszteséget jelenthet az Egyesült Államok számára.
Forrás:
How Much Will PRISM Cost the U.S. Cloud Computing Industry? ; Daniel Castro; The Information Technology and Innovation Foundation (ITIF); 2013. augusztus 15. (pdf)

Sikeres támadás egy biztonsági cég webhelye ellen – fax segítségével
Természetesen szélhámosság (social engineering) volt mögötte.
Forrás:
Metasploit website hijacked by pro-Palestinian hackers… via fax; Graham Cluley; 2013. október 11.

Az angol Országos Egészségügyi Szolgálat lecseréli Oracle-alapú rendszerét
Az egyik legfontosabb rendszerről van szó, amely 200000 felhasználót szolgál ki és a fő, biztonságos adatbázis a betegekkel kapcsolatos 90 millió elektronikus irat kezelésére, egyben egy üzenetküldő platform is, mindez Oracle-alapon. Ezt fogják lecserélni a következő nyílt technológiákra: Riak, Redis, Nginx, Tornado, RabbitMQ,. Kiegészítve a Splunk cég zárt technológiájával, amely valós idejű nagytömegű adat elemzésére szolgál.
Forrás:
NHS tears out its Oracle Spine in favour of open source; Jack Clark; The Register; 2013. október 10.

A hely számít: a térbeli szabványok és a dolgok Internete
„A jelentésben áttekintjük a különböző formájú és eredetű térbeli információ összefésülésére tett globális erőfeszítéseket…”
Forrás:
Location matters: Spatial standards for the Internet of Things; ; ITU-T Technology Watch Report; 2013. október 3.(pdf)