Megyei jogú városok: újragondolandó a területfejlesztés forráselosztása

„A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) azt javasolja, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a terület- és településfejlesztésre fordítható mintegy 1000 milliárd forint elosztását a kormányzat gondolja újra, mert a nagyvárosok – ellátott feladataikhoz mérten – kevés forrást kapnának.

Az MJVSZ kétnapos székesfehérvári közgyűlése utáni szombati sajtótájékoztatón Kósa Lajos szövetségi elnök, Debrecen fideszes polgármestere elmondta, hogy az előirányzatban szereplő keretösszegből csupán 220 milliárd forint jutna a megyei jogú városoknak, miközben megyei területfejlesztésre 450 milliárd, a kistelepülések fejlesztésére 298 milliárd forintot lehetne fordítani.

Hangsúlyozta, hogy a megyei jogú városok a vidék gazdasági központjai, és a feladatellátásban is komoly szerepük van, a szövetség ezért az összegek újragondolását javasolja.

Kósa Lajos jelezte, hogy maximálisan egyetértenek a kormány elképzeléseivel, miszerint a 2020-ig tartó időszakban a fejlesztési pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják. Szerinte a gazdaságfejlesztési elképzeléseket urbanizációs és egyéb infrastrukturális fejlesztések nélkül nem lehet végrehajtani, ehhez azonban források kellenek.

Kérdésre válaszolva Cser-Palkovics András alelnök, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta: megvizsgálták a rezsicsökkentés önkormányzati tulajdonú szolgáltató cégekre gyakorolt hatásait is. A szövetség támogatást kért az önkormányzati cégeknek Fónagy Jánostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárától a rezsicsökkentés végrehajtásához.

A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint az MJVSZ közgyűlésén részt vevők kezdeményezték az államháztartásért felelős miniszternél, hogy november végéig dolgozzon ki törvényjavaslatot az 5000 lakosúnál nagyobb települések adósságállományának teljes átvállalására.

A szervezet korábbi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kétnapos tanácskozás első napirendi pontjaként Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a városvezetőket az önkormányzati adósságkonszolidációról, majd a 2014. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat települési önkormányzatokat érintő fejezetét ismertette. Fónagy János a közszolgáltatóknak a rezsicsökkentés utáni működéséről, Greinstetter Balázs, az NGM gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára pedig a nagyvárosok fejlődését segítő fejlesztési feladatokról tartott előadást.

A megyei jogú városokban 2020-ig tervezett korszerű és energiahatékony infrastrukturális fejlesztéseket ismertette Joerg Bauer, a GE Hungary Kft. magyarországi elnöke és Ascsillán Endre, a GE kelet-közép-európai kormányzati kapcsolatok igazgatója. Molnár Ferenc, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a 2014-2020-as uniós források elosztásával kapcsolatban a megyei jogú városok lehetőségeiről beszélt.”

Forrás:
Megyei jogú városok: újragondolandó a területfejlesztés forráselosztása; OrientPress; 2013. október 19.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.