Skip to main content
közigazgatás: magyar

Bankszövetség: Nem indokolt az újabb adósságkonszolidáció

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„Kovács Pál, az OTP ügyvezető igazgatója arról beszélt lapunk konferenciáján: az OTP a legnagyobb önkormányzat hitelnyújtó volt, részt is vett az adósságkonszolidációról szóló egyeztetésekben. 2013 egy régen érett átalakulási folyamat kulcséve volt az önkormányzatoknál, de még fontos finomhangolásra van szükség.

A mostani önkormányzati feladatkör alapvetően a a korábbi rendszernek az alakítása pénzügyi szempontból, célzottan a támogatás csak a meghatározott célokra költhető – hangoztatta Kovács Pál a Magyar Bankszövetség részéről. Az OTP ügyvezető igazgatója szerint fontos lépés, hogy az önkormányzatoknál nem lehet költségvetési hiány. Minden további hitelfelvétel kormányengedélyekhez kötött, tartalmilag, formailag korlátozottak.

Összességben 746 milliárddal csökken a bevételi oldal a feladat átcsoportosítások miatt a 2012. évi adatokhoz képest az önkormányzatoknál, 546 milliárddal kevesebb lett a működési kiadás. Az intézményi és helyi adóbevételek növekednek, a többi bevétel csökken. A bevételi és a kiadási oldal eltérő dinamikájú és mértékű csökkenést követ, a bérekhez, személyi juttatásokhoz kapcsolódó járulékok jelentősen lecsökkentek. Nulla működési hiányt kell tervezni az önkormányzatoknak, eleve bekalkulálták a kiegészítő támogatásokat, megjelentek olyan eszközeladások, amelyek likviditási szempontból komoly aggályokat vetnek föl.
Kovács Pál szerint elmaradás látszik a beruházási kiadásokban. A tényleges forrástöbbletet, amely költségvetési tervekben fejlesztési célokat is tartalmazott, bevonják a működés finanszírozásának hiányába. A helyi önkormányzatok adóbevételi képessége el is dönti a likviditási helyzetüket. Kistelepüléseknél a folyamatos működés hiányt generál. A számot tevő adóbevétellel rendelkező önkormányzatoknak nincsenek likviditási gondjaik.

Az önkormányzatok idén már 1000 milliárd helyett mintegy 360 milliárd forinttal tartoznak a magyar pénzintézeteknek. A kötvény portfólió jelentős része főként svájci frankban és euróban van, a hitelek forintban.

Sok elemet pozitívan értékelnek a Bankszövetség részéről. Az 5000 fő alatti településeknél alkalmazott módszer a Bankszövetség szerint is indokolt és megalapozott volt. Fegyelmezetlenség, vagy kényszerűség miatti eladósodások mellett ezt az adósságot nem tudták volna kigazdálkodni.

Szükség van azonban az önkormányzati oldalon is a működés racionalizálására is – hangsúlyozta Kovács. Vannak akik eleget tettek ennek, de sokaknak ez gondot okoz. Sok kistelepülés hitelképtelen, nehézségek lesznek a finanszírozásban.

Nagytelepülések adósságkonszolidációjára 610,3 milliárd forintot költöttek. Ez a mérték a Bankszövetség szerint nem mindig volt indokolt. Megmaradt továbbra is az árfolyam kockázata. További konszolidációval kapcsolatban: bár vannak olyan esetek, ahol érdemes tovább gondolkodni, de nem tartanák indokoltnak. Mesterségesen átvállalt hitelek is voltak az adósságátvállalás folyamán.

Kovács szerint be kell vonni egyéb forrásokat az önkormányzati rendszerbe, éven túli hitelekre, beruházásokra újabb források kellenének. „Az önkormányzati tulajdonú vállalatok adósságállománya potenciális veszélyt jelent a tulajdonos önkormányzatok számára” – emelte ki az OTP ügyvezető igazgatója. Főként devizában áll fenn ez az adósság, és ez visszahat az önkormányzatok fizetőképességére. Ezeknél a cégeknél nemcsak a pénzügyi, hanem a szektorális különadók miatt is, például a rezsicsökkentés miatt forráshiány alakul ki, amelyek terhet fognak jelenteni az önkormányzatok számára. Ezért gondolkodni kell tőkeemelésen, pluszforrásokban. Itt is szükségesek lesznek uniós fejlesztések, például arra, hogy racionálisabban tudjanak működni.

A bankszféra olyan szolgáltatási színvonalat alakított ki, vagy olyan árverseny működik, ami az önkormányzatoknak versenyképes szolgáltatást ad. Erre a finanszírozás racionalizálása miatt is szükség van.

Kovács Pál bízik abban, hogy az önkormányzati reform tényleg stabilitást fog nyújtani az önkormányzatoknak A hitelfelvétellel kapcsolatos törvények garanciát adnak az újabb eladósodottság ellen. Hitelekre szükség van a fejlesztések és beruházások miatt, a bankok kiszámítható és stabil körülmények között tudnak hiteleket adni a településeknek – mondta.”

Forrás:
Bankszövetség: Nem indokolt az újabb adósságkonszolidáció; Éber Sándor; 2013. október 17.