Skip to main content
közigazgatás: magyar

Politikai döntés lesz az újabb adósságkonszolidáció

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára lapunknak a Világgazdaság önkormányzati konferenciáján elmondta, hogy politikai döntés az újabb adósságkonszolidáció kérdése. A célja az lehet, hogy teljesen tiszta hitelmentes önkormányzati rendszer jöhessen létre. Erről döntés még nincsen, az ügy napirenden van.

Tállai szerint az adósságkonszolidáció kérdése nem érinti az állami adósság összegét, nem érinti a költségvetési hiány kérdését sem. Évi 40-50 milliárd forintot kellene így bevonni az állami finanszírozásba. Így az újabb adósságkonszolidáció nem érinti a kormány gazdaságpolitikáját. Tállai kizártnak tartja, hogy egy település most már el tudjon adósodni, s így vegyen részt az újabb adósságkonszolidációban, mivel erre megfelelő fékek vannak.

Azt is elmondta, hogy több vitája volt a nemzetgazdasági minisztérium államtitkárával a büdzsé tervezésekor, hogy több forrás jusson a büdzsében az önkormányzatoknak, de ezekben többnyire alulmaradt.
Sisak Imre, Pásztó polgármesterének kérdésére elmondta, a szeptember 30-án lezáruló pályázatban a települések 61 milliárd plusz forrást igényeltek, de 18,4 milliárdot tudnak szétosztani. A pluszforrások ügyében pedig az az NGM-nél van a labda. A források megítélése pedig novemberben történik meg jelenleg elbírálás alatt vannak a pályázatok. Infrastrukturális pályázatokra 700 milliós keret van, de nem tettek le arról, hogy megnöveljék ezt az összeget, mivel erre 1700 település pályázott.

Tállai egyetértett azokkal a polgármesterekkel, akik nem tartották megoldottnak a közművelődési feladatok finanszírozását az önkormányzatok esetében. Az államtitkár szerint a házi orvosi ügyelet finanszírozását is át kellene alakítani, s nem az önkormányzati költségvetési fejezetből kellene történnie.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere szerint igen lassú az átfutási idő az engedélyezésekben a hiteleknél, pályázatoknál. Berczik Ábel, az NGN helyettes államtitkára közölte: a fékek miatt 1,5-2 hónap kell az engedélyeztetésre, de reméli, hogy az év végén felgyorsulnak az események. Türelmet kért minden önkormányzattól.”

Forrás:
Politikai döntés lesz az újabb adósságkonszolidáció; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. október 17.