Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az ÁSZ-vizsgálat nem elég: belső kontroll kell a közigazgatásban

Szerző: 2013. október 28.No Comments

„Az amerikai államcsőd veszélye is bizonyíthatja, milyen kockázatokkal jár a közigazgatási kontroll hiánya. A formális ellenőrzés nem elég, paradigmaváltásra van szükség, melyben a teljesítmény, a hatékonyság és a veszélyforrások felismerése a lényeg – hangoztatta Sivák József OECD-szakértő, aki Zsugyel János egyetemi docenssel és Szmetana György közigazgatási tanácsadóval beszélgetett a témáról a Rádió Orient műsorában.

Az elmúlt hetek egyik fő gazdaságpolitikai kérdése volt, hogy elkerülhető lesz-e az amerikai államcsőd. Bár a kérdés szinte az utolsó órákban szerencsésen megoldódott, a vészhelyzet ismét előtérbe helyezte a kontroll, az ellenőrzés fontosságát. Szmetana György szerint a hatékony ellenőrzés megléte előreviszi a közigazgatást, de csak akkor, ha nem kényszernek, kipipálandó feladatnak tekintik az államok. Sivák József gazdaságtörténeti szempontból vizsgálta témát: a jóléti államok fejlődési folyamata a ’70-es években tört meg, és ekkor került előtérbe az ellenőrzés szükségessége. A gazdasági helyzet változása felhívta a figyelmet arra, hogy jól és szabályosan, a törvényeknek megfelelően és hatékonyan költsük el a pénzeket. Zsugyel János ehhez hozzátette, bár a hét bő esztendő után jön a hét szűk év, nálunk 1973 óta csak a szűkek jönnek, és ebből már elegük van az embereknek, tehát a pénz kontrollált mozgására, az adók elköltésére fokozott figyelmet kell fordítani.

Az ellenőrzés az elmúlt időszakban paradigmaváltáson ment át, súlypontja a teljesítményorientáltságra és hatékonyságra helyeződött, a fő szempont az lett, hogyan lehet ugyanannyi pénzből jobb szolgáltatást biztosítani a közigazgatásban – hangzott el a beszélgetés során. A teljesítményorientáltság figyelembevételét a közigazgatásban már 1942-ben írt cikkében javasolta Magyary Zoltán, de ez feledésbe merült. Ma már a vezetés látja ennek szükségességét és Sivák József szerint a nemzetközi intézményekben is nagy tudás halmozódott fel ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban – érdemes lenne tehát elgondolkodni azon, hogyan lehet tapasztalataikat itthon is alkalmazni. Zsugyel János ehhez hozzáfűzte, hogy a privát-szektor és a közigazgatás kapcsolódása előtérbe került az utóbbi időben, sok szolgáltatást, amit eddig állami intézmények nyújtottak, mára kiszerveztek profitorientált magántulajdonú cégekhez, más tevékenységet pedig non-profit szervezetek végeznek. Ha ezzel hatékonyabban lehet ellátni az eddig közigazgatásban folyó tevékenységeket, akkor ezek jó döntések, de az ellenőrzés itt sem nélkülözhető – vélte Zsugyel.

A szakértők szerint a kontroll területén is szükség van kultúra-és szemléletváltásra, s ez a legnehezebb és a legtöbb időt igénylő folyamat. Nem lehet minden intézet minden munkafolyamatára egy ellenőrt állítani, az ott dolgozóknak és az intézmények egészének kell átállnia arra, hogy tevékenységük ellenőrzése a napi munka része. Az ellenőrző szerv az ÁSZ létrehozása nagy lépés volt előre, de magában ez sem elég. Elindultunk egy jó irányba az ellenőrzés és hatékonyság terén, de a folyamat egy idő után megszakadt és elveszni látszik az a tudás, ami a kezdeti időszakban felhalmozódott. Fontos, hogy az ellenőrzési folyamat ciklusokon átívelő és fenntartható legyen -hangoztatta Zsugyel János. A docens hozzátette, a mindenkori ellenőrzések kapcsán készülni kell a nagy valószínűséggel jelentkező kockázati tényezőkre, és módszereket kidolgozni ezek elkerülésére vagy enyhítésére – még akkor is, ha egy részük nem kiküszöbölhető, mint például mezőgazdaság estében az időjárás változása. Az iparnál kisebb az ilyen kockázat, de ott is van, és természetesen a közigazgatásban is létezik- mutatott rá a nyilatkozó.

A kockázatkezeléssel kapcsolatban Sivák József kiemelte, most van a jövő évi költségvetés tervezete a parlament előtt, és az ÁSZ jól járt el, amikor a büdzséterv rizikófaktorait vizsgálta – a hatékony munkához viszont Fontos a jó kapcsolat a feladatot végrehajtó és a kockázatelemző között.

Bár a független szemlélő is sokat segíthet, ellenőrzés folyamatában nem hanyagolható el a vezető által végzett közvetlen kontroll sem – tette hozzá a beszélgetés végén Szmetana György.”

Forrás:
Az ÁSZ-vizsgálat nem elég: belső kontroll kell a közigazgatásban; OrientPress; 2013. október 24.