Skip to main content
jogközigazgatás: magyartörvények, határozatok

Egyszerűbbé válik az OSAP adatszolgáltatási eljárása

Szerző: 2013. október 28.No Comments

„Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet és a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény végrehajtásáról szóló 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet módosítása egyszerűbbé teszi az adatszolgáltatási kérdőíveket és csökkenti az azokkal járó adminisztrációt. Emellett rögzíti a jogszabálytervezet az adatszolgáltatók kijelölését végző szervet, amely garanciát jelent az adatszolgáltatóknak és hivatkozási alapot biztosít egy esetleges hatósági eljárás során. Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen előterjesztés tervezet, amelynek tartalma módosulhat, ezért ez ebben a formájában nem tekinthető a kormány álláspontjának.

A statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség megszegésével kapcsolatos jelenleg hatályos rendelkezések szerint az adatszolgáltatás megtagadása, késedelmes adatszolgáltatás vagy hamis adatszolgáltatás esetén közigazgatási bírság kiszabására irányuló hatósági, illetve a hamis adatszolgáltatás bizonyos eseteiben szabálysértési eljárás indítható.

A jogszabálytervezet kimondja, hogy az adatszolgáltatók kijelölését az adatgyűjtést végrehajtó szervezet végzi, aki a jogszabályban meghatározott határidőn belül értesíti erről az adatszolgáltatót. Ennek alapján egyértelművé válik, hogy az adatszolgáltató meddig értesül az őt terhelő adatszolgáltatási kötelezettségről, amely megszegése megalapozza a közigazgatási bírság kiszabását. A szabályozás garanciát jelent az adatszolgáltatóknak is, és megfelelő hivatkozási alapot biztosít a hivatalos statisztikai szolgálat szerveinek is az esetleges hatósági eljárások során.

Az észrevételeket 2013. október 29-ig várjuk az osap@kim.gov.hu e-mail címre.”

Forrás:
Előterjesztés: A Kormány …/2013. (….) Korm. rendelete az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet, valamint a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény végrehajtásáról szóló 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet módosításáról; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2013. október 22.