“Most pedig kapcsoljuk ki az iPadeket” – elkezdődött az EU-csúcs

„Elkezdődött csütörtökön kora este az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek témája elsősorban a digitális gazdaság fellendítése, a munkahelyteremtés, különösen a fiatalok körében, valamint a bankunió megteremtésének állása.

Mindezt már csütörtök este meg akarják megvitatni egymással az uniós vezetők, a pénteki nap a tervek szerint már a november végén esedékes Keleti Partnerség csúcstalálkozó előkészítéséről, valamint a megnövekedett migrációs nyomásról, az Európába érkező mind több menekültről kellene, hogy szóljon. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tanácskozás megnyitóján arról beszélt, hogy erre mindenekelőtt a lampedusai tragédia miatt van szükség, annak érdekében, hogy a hasonló katasztrófák a jövőben elkerülhetőek legyenek.

A napirendet némileg átírhatja az a szerdai hír, miszerint Angela Merkel német kancellár telefonját megfigyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Merkel ezt a csúcsra érkezve is szóvá tette, mondván, barátok nem kémkednek egymás után. Emiatt az adatvédelem ügye is szóba kerülhet a találkozón a többi téma között.

A digitális gazdaság azért került napirendre, mert az uniós vezetők megítélése szerint mára egyre inkább teret veszít Európa, noha egykor vezető volt ezen a területen. Becslések szerint a digitális közös piac megteremtése négy százalékkal dobhatná meg az EU bruttó hazai termékét (GDP), míg a távközlési piac széttöredezettsége 110 milliárd euró többletköltséget jelent az EU tagállamai számára összesen. A cél ezen a téren, hogy több befektetés valósuljon meg a digitális gazdaságban, a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak egyaránt kedvező egységes digitális piac jöjjön létre, s az európaiak is jobban ki tudják használni a digitális piac kínálta lehetőségeket, eszközöket.

Van Rompuy szerint korunk emberének élete digitalizálódott, ezért az egységes piacnak is valóban digitálissá kell válnia. Polgárainknak nem kellene amiatt aggódniuk, hogy adataikkal visszaélnek, vagy átverik őket, ha az interneten vásárolnak – utalt az Európai Tanács elnöke az adatvédelem témakörére anélkül, hogy az amerikai hírszerzés körüli botrányról szót ejtett volna. “Most pedig kapcsoljuk ki az iPadeket, és lássunk neki Európa digitális ügyeinek!” – zárta bevezetőjét Herman Van Rompuy.

A munkahelyteremtés, az ifjúsági munkanélküliség elleni fellépés, valamint a gazdaság, főleg a közepes és kisvállalkozások finanszírozásának előmozdítása terén a csúcs célja, hogy számba vegyék, milyen lépések történtek ezeken a területeken a legutóbbi, júniusi csúcstalálkozó óta, amikor ezek voltak a fő témák.

A bankunióról a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének témakörén belül esik szó, ahol a gazdaságpolitikai koordináció és az gazdasági együttműködés úgynevezett szociális dimenziójáról is tárgyalnak az állam- és kormányfők.”

Forrás:
“Most pedig kapcsoljuk ki az iPadeket” – elkezdődött az EU-csúcs; HVG.hu/MTI; 2013. október 24.
Európai Tanács – 2013. október 24–25. – Következtetések; EUCO 169/13 (pdf)
European Council 24/10/2013 – 25/10/2013

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.