Skip to main content
informatikatávközlés

Vonalas telefonon beszélnek inkább a svájci kormánytagok

Szerző: 2013. október 28.No Comments

„Svájc egy új technológia segítségével hatékonyabbá teszi a kormányzati kommunikáció védelmét – közölte vasárnap Ueli Maurer államfő, aki elismerte, hogy a kormány a titkos amerikai elektronikus adatgyűjtéssel kapcsolatos leleplezések nyomán döntött így.

„A következő napokban vagy hetekben új technológiát fogunk bevezetni, amely nagyobb biztonságot jelent az államszövetségnek” – mondta Maurer a Schweiz című hetilapnak.

A svájci elnök nem árult el részleteket arról, miként működik majd az új rendszer. Hangsúlyozta, nincs ugyan bizonyíték arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelte volna a svájci kormány tagjait, de kizárni sem lehet azt.

Hozzátette, az a tény, hogy az Egyesült Államok lehallgatta Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját, jól mutatja, hogy manapság mire képes a hírszerzés, és azt is, hogy a jelek szerint mindenkinek, aki érdekes információk birtokában van, számítania kell arra, hogy kémkedhetnek utána.

Maurer beszélt a lapnak arról is, hogy a svájci kormány tagjainak kötelező a vezetékes telefonhálózatot használni a fontos hívások lebonyolítására. Elmondta, hogy ő maga mobiltelefonját szinte kizárólag csak akkor veszi a kezébe, ha családtagjaival beszél.

A svájci államfő egy, a SonntagsZeitung című napilapnak adott korábbi interjújában elfogadhatatlannak nevezte, hogy az NSA a szövetséges országok vezetői ellen kémkedett.

„Az ember nem felügyelheti a barátait és nem kémkedhet utánuk. Ez megzavarja az államok közti bizalmat” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy egy ország még akkor sincs feljogosítva erre, ha „nagy és befolyásos”. „Nem tudjuk, hogy mindez nemcsak a jéghegy csúcsa-e, és hogy más kormányok nem ugyanígy járnak-e el” – tette hozzá Maurer.”

Forrás:
Vonalas telefonon beszélnek inkább a svájci kormánytagok; HVG.hu/MTI; 2013. október 27.