Skip to main content
informatikaközigazgatási informatikatársadalom

Megalakult a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Fórum

Szerző: 2013. október 31.No Comments

„A Miniszterelnökség szervezésében megalakult a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Fórum, amelyben a kormányzati és nem kormányzati szféra magas szintű szakmai együttműködésével dolgozzák ki Magyarország kiberbiztonsági szabályozását.

Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó elmondta: mostanra a döntéshozók számára világszerte nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági, a tudományos, a kutatói, valamint a kormányzati tevékenység egyre nagyobb mértékben tevődik át az IT szektorra, amely nemcsak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat is jelent. A gazdaság és az ország működése a kibertérben számos veszélynek van kitéve. Ennek kezelése, szabályozási oldala a legtöbb országban még kidolgozásra vár. Magyarország viszont az elsők között kezdett munkába a kiberbiztonsági kérdések megoldásának területén. Februárban Orbán Viktor miniszterelnök aláírta Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiáját, majd ennek első lépéseiként az Országgyűlés elfogadta az információbiztonsági törvényt, valamint a kritikus infrastruktúrákra vonatkozó szabályozást is.

A biztonságpolitikai főtanácsadó hangsúlyozta: a kiberbiztonsági stratégia egyik alapelve, hogy a kiberbiztonsági kihívásokat a kormányzati és a nem kormányzati szektor nem képes önállóan kezelni, a kibertérben jelentkező veszélyek elhárításához együttműködésre van szükség. A stratégia ennek intézményrendszerét is felvázolta. E szerint a kormányzaton belüli, a különböző tárcák közötti együttműködés intézményesített formája a Nemzeti Kiberbiztonsági Kooordinációs Tanács, amely idén júliusban alakult meg, vezetője Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kiberbiztonsági tanács létrehozásáról szóló, márciusban megjelent kormányhatározatban azt írták: „Magyarország a kibertér védelmével összefüggő feladatok ellátását felelősséggel vállalja és a magyar kiberteret, mint a gazdasági és társadalmi élet meghatározó pillérét szabad, biztonságos és innovatív környezetté kívánja alakítani”. Hozzátették, hogy a rendelkezésre álló eszközök megerősítéséhez, hatékonyabb felhasználásához és a nemzeti biztonsági szempontok szerinti eredményesebb gyakorlatba ültetéséhez szükséges egy koherens, kormányon belüli és nem kormányzati együttműködési rendszer kialakítása és működtetése.

Utóbbira, vagyis a kormányzat és az üzleti, a tudományos és a civil szféra vezető képviselőinek szakmai együttműködésére hozták létre a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Fórumot, amely múlt kedden tartotta alakuló ülését. A fórum szakmai véleményező-javaslattevő testületként segíti a tanács munkáját, illetve szakértőket delegál a kiberbiztonsági munkacsoportokba. Az alakuló ülésen a Miniszterelnökség mellett a nem kormányzati résztvevők között meghívottként ott volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint a meghatározó magyarországi informatikai és hírközlési vállalatok vezetői, az ágazati érdek-képviseleti testületek vezető tagjai.

Szemerkényi Réka elmondta: az ülésen minden résztvevő üdvözölte, hogy nem csak szakmai, hanem politikai szinten, stratégiai ügyként kezeli a kormányzat a kiberbiztonság kérdését. A miniszterelnöki tanácsadó kiemelte, hogy a kiberbiztonsági stratégiában felvázolt feladatok, az információbiztonsági törvény és a kritikus infrastruktúrákra vonatkozó szabályozás nyomán számos részletszabály vár kidolgozásra. A kiberbiztonsági fórum első ülésén a tagok megállapodtak abban, hogy a következő ülésre valamennyien összegyűjtik, hogy területüket érintően melyek a legfontosabb feladatok a kiberbiztonság erősítése érdekében – tette hozzá Szemerkényi Réka.”

Forrás:
Megalakult a Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Fórum; SG.hu/MTI; 2013. október 30.