Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Miénk itt a TÉR! – Objektív értékelési rendszer a közigazgatásban

Szerző: 2013. november 12.No Comments

„Július 1-ével lépett életbe a közigazgatás teljes reformjának egyik legfontosabb eleme, a TÉR teljesítményértékelési rendszer. A struktúra bevezetéséhez a megváltozott szemléletmód mellett új szoftvert is kifejlesztett a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) Személyzetfejlesztési Főosztálya, amiben a közigazgatás vezetői értékelik kollégáikat – mondta Arany Mónika főosztályvezető, a projekt felelőse a Rádió Orientnek.

A Magyary Program (MP) Magyarország közigazgatásának „új köntösbe öltöztetéséért” felelős. A reform négy beavatkozási terület mentén valósul meg, amelyek közül a személyzet terület legfontosabb változása a TÉR bevezetése. A rendszer a 10/2013. (I.21) Kormányrendelet előírásait követi mindhárom – a civil közigazgatás, a rendvédelem és a honvédelem – hivatásrendre kötelező elemekkel. „A teljesítmény-követelményeket a rendelet határozza meg, amely két kötelező elemből áll” – magyarázza a KIH Személyzetfejlesztési Főosztályának vezetője. Az egyik kötelező elem a munkaköri egyéni teljesítménykövetelmény, amely az értékelt személy munkaköri leírásában meghatározott követelmény. Ezt a vezető határozza meg, kiválasztva legalább 3, legfeljebb 4 ilyen követelményt. A másik a kompetencia-alapú munkamagatartás, amelyet fent említett jogszabály határoz meg. Az értékelést elektronikus úton kell kitölteni, aminek megkönnyítésére a KIH kifejlesztette a TÉR-t támogató szoftvert.

A folyamat ez év elején kezdődött: „2013 januárjában ültünk le először három tárcával, a BM-mel, a HM-mel és a KIM-mel, majd az igazi fejlesztési időszak áprilistól indult” – idézi fel a kezdeteket Arany Mónika. Igen komoly adatmennyiségről van szó: „A civil közigazgatásban 100 ezer, a rendvédelemnél 40 ezer, a honvédelemnél pedig 14 ezer embert érint, tehát összesen közel 175 ezer munkavállaló teljesítményét kell kitűzni, mérni és értékelni” – mondja. Nem véletlen, hogy a projekten dolgozó hatfős csapatból ketten csak az informatikai résszel foglalkoznak. A szoftverhez felhasználói kézikönyveket, módszertani útmutatókat is készítettek, amelyet az érdeklődők a szintén tájékoztatási céllal készített kormányzati portálon (ter.gov.hu) el is érhetnek.

Bár elkészült és működőképes a szoftver, a fejlesztéseknek még koránt sincsen vége. A fejlesztő csapat folyamatosan kéri és gyűjti az észrevételeket a honlap és a TÉR szoftver működése kapcsán, amelyek alapján finomítani, felhasználóbarátabbá tudják tenni a kezelőfelületeket. Már érkeznek is a visszajelzések: „Leggyakrabban írásban érkeznek kérések hozzánk: egyrészt a jogszabályi környezetre vonatkozó állásfoglalási kérések merülnek fel, másrészt pedig módszertani kérdések” – mondja a szakértő.

A TÉR Centrumhoz való csatlakozás mindenki számára térítésmentes, ingyenes. A regisztráció menete egyszerű, amelyről részletes leírás olvasható a honlapon, ami alapján a rendszer kezelése nagyon egyszerű. A nyár és kora-ősz folyamán a fővárosban és szerte az országban módszertani felkészítő előadásokat tartott a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, amelyeken különösen az értékelő vezetőket szerették volna megszólítani. A vezetőknek kulcsszerepük van abban, hogy az új szemléletű rendszer ne csak eredményes, hanem hatékony is legyen. A formális rész az elektronikus rendszerben a teljesítménykitűzés, mérés, értékelés, amelyhez a rendelet indikátorokat, mérőszámokat határoz meg az objektivitás fenntartása végett, azonban hasonlóan fontos a vezetői feladat informális értékelési része. Ez sokkal nehezebben mérhető, de ez is teljesítményértékelési tevékenység. Fontos megköszönni a munkatársaknak egy jól elvégzett munkát, vagy nyíltan elbeszélgetni velük a hiányosságokról, fejlesztendő területekről ugyanolyan kötelessége a vezetőnek, mint az adatok feldolgozása. „A kitűzéseket és értékeléseket nem kell nekünk megküldeni, mert ezek személyügyi iratnak minősülnek. Ezeket az iratokat az adott intézmény őrzi meg” – hangsúlyozta Arany Mónika.”

Forrás:
Miénk itt a TÉR! – Objektív értékelési rendszer a közigazgatásban; OrientPress; 2013. november 11.