Az önkormányzatoknak tiszta viszonyok között, átláthatóan kell működniük

„Az önkormányzatoknak minél átláthatóbban és tiszta viszonyok között, a törvényeket és az előírásokat maradéktalanul betartva kell működniük – hangoztatta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Szombathelyen.

Az államtitkár sajtótájékoztatón azt mondta, rendszerszinten kell megelőzni az olyan helyzetek kialakulását, amelyek törvénytelenséghez, például korrupcióhoz vezethetnek. Éppen ezért, figyelemfelhívó és megelőző jelleggel szerveztek az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) közösen december közepéig tartó országos konferenciasorozatot, amely most Vas megyei állomásához érkezett.

Szabó Erika hangsúlyozta: az integritás vagyis az átláthatóság, a tiszta viszonyok megteremtése és folyamatos fenntartása, a hatékony belső kontroll működtetése egyfajta önvédelem az önkormányzatok számára.
Kitért arra, a konferenciákon az ÁSZ szakemberei úgy tudják segíteni az önkormányzatokat, hogy átadják a számvevőszék ellenőrzési tapasztalatait és elmondják a gazdálkodással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A minisztérium pedig a törvényességi felügyelet keretében a megyei kormányhivatalokon keresztül igyekszik “jó szóval” felhívásokkal, tanácsokkal szolgálni.

Az ÁSZ elnöke a konferencia előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: közügy az, hogy Magyarországon minden település szabályosan és jól működjön; az önkormányzati vagyon is a nemzeti vagyon része, ezért az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzése az ÁSZ joga és kötelezettsége.

Domokos László elmondta: az Állami Számvevőszék az ellenőrzési jogkör gyakorlása mellett erősíteni akarja szolgáltató funkcióját is, és ebbe a körbe tartoznak a mostani tájékoztató fórumok.

Kiemelte, az ÁSZ számára óriási kihívást jelentett az önkormányzatok ellenőrzése, hiszen a több ezer település gazdálkodásán kívül ellenőrizniük kell a nemzetiségi önkormányzatokat és azokat a cégeket is, amelyekben az önkormányzatoknak többségi tulajdonrészük van.Tapasztalataik szerint az önkormányzatoknál sokszor egyszerű szabályokat sértenek meg, ami könnyen kiküszöbölhető volna. Nem veszik például figyelembe az összeférhetetlenségi szabályokat, aláírási címpéldányok hiányoznak, az önkormányzati kötelezettségvállalásokat nem mindenhol tartják nyilván, és sok helyen takarékosságból elsőként a belső ellenőrzést építették le.”

Forrás:
Az önkormányzatoknak tiszta viszonyok között, átláthatóan kell működniük; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. november 21.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.