Skip to main content
közigazgatás: magyar

Felkészültek az egyablakos ügyintézésre Kunhegyesen

Szerző: 2013. november 28.november 30th, 2013No Comments

„A kunhegyesi járás településméret és társadalmi helyzet szempontjából is heterogén, az adósságokkal küzdő régió problémakezelésén ugyanakkor nagyot lendített a járási rendszer egységes joggyakorlata. A Rádió Orient műsorában Páldiné Ágoston Lívia hivatalvezető elmondta, az észak-alföldi régió foglalkoztatásának növelésében a közmunkaprogramok, valamint az új beruházások bevonzása jelent segítséget.

A kunhegyesi járás az Észak-Alföldi régióban, a Tisza-tó és a Tisza mentén helyezkedik el. A járás 7 települést foglal magába: a székhely Kunhegyes, a nyári programsorozatáról ismert Abádszalók, a majálisnak és Mária búcsúnak otthont adó Tomajmonostora, és a Szapáry-család emlék- és nyughelye Tiszabura mellett, Tiszabő, Tiszagyenda és Tiszaroff tartozik illetékességi területébe. Páldiné dr. Ágoston Lívia elmondta, a hátrányos helyzetű kistérségben a munkáltatói aktivitás általában a nyári időszakban, a turizmusnak köszönhetően nő meg.

„A kunhegyesi járás nagyon heterogén, az eltérő méretű településeket külön kell kezelni. A járási rendszer kialakulásával azonban egységes joggyakorlat alakulhatott ki” – emelte ki a Rádió Orient vendége. A hivatalvezető kiemelte, a járás bázisa és a szakigazgatási szervek a székhelytelepülésen találhatóak. Abádszalókon kirendeltség, Tiszabőn és Tiszaroffon állandó, míg a többi községben ideiglenes ügysegéd végzi az ügyintézést. Páldiné hozzátette, a járásban számos önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt áll. Az érintett településeknek terveket kell kidolgozniuk a gazdasági helyzet helyrehozására, meg kell egyezniük a tartozás visszafizetéséről. Amennyiben ez nem sikerül, az ügy vagyonfelosztással záródik a bíróság előtt. A hivatalvezető hozzátette, az adósságkonszolidációra ezek a települések is számítanak, azonban az adósságrendezési eljárások korábban kezdődtek.

A leterhelt szociális egységek mellett az okmányiroda is jelentős ügyfélforgalmat bonyolít. „A nehéz társadalmi és a gazdasági körülmények miatt a gyámhivatal és a munkaügyi kirendeltség kap többletterheket. Az okmányirodákban jelenleg az utcanevek módosításából fakadó lakcímkártya cserék és dokumentációk zajlanak. Ez az eljárás ingyenes, nem jelent terhet az állampolgároknak” – a hivatalvezető kiemelte, a hivatal hétfőn 8-18-ig, szerdán 8-16-ig, csütörtökön 13-16-ig, míg pénteken 8-12-ig várja az ügyfeleket.

A járásban minél több embert kívánnak bevonni a közfoglalkoztatásba. A hagyományos programok mellett a START mintaprogram és a téli közfoglalkoztatás jelentős a régióban. Páldiné kiemelte, az emberek többnyire a mezőgazdasági munkákban, a belvízelvezetésben, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolásában vesznek részt. A téli közfoglalkoztatásban a járási hivatal munkatársait tehermentesítik: 5 fő segít be az iratmegsemmisítésbe és az adatrögzítésbe. A hivatalvezető hozzátette, a foglalkoztatás mellett a civil szférába való visszaintegrálás is kiemelt cél.

A Tisza és a víztározók közelsége miatt a magas belvíz problémákat okoz a járásban. Páldiné dr. Ágoston Lívia elmondta, sok település nem rendelkezett megfelelő belvízelvezető-rendszerrel. A gondok megszüntetésére összefogtak a polgármesterek, és konzorciumban részt vettek egy belvíz-elvezetési projektben. „A járás településeinek együttműködése példaértékű” – utalt az önkormányzatok közötti viszonyok országos problémájára a vendég.

A Kunhegyesi Járási Hivatal jövő évi feladatai közül az egyablakos ügyintézés kialakítása és a kollégák felkészítése emelkedik ki. „Már most egy picit kormányablakként működünk” – utalt a front- és back office jellegű munkakörökre a hivatalvezető. A gazdasági szereplők igényeinek kielégítése is fontos szerepet kap a járás életében: a hivatal keresletnek megfelelő képzéseket indít. „A gazdaság nyitott a közfoglalkoztatásra, a szereplők szívesen részt vennének a kezdeményezésben. A polgármesterek mindent megtesznek az újabb befektetők bevonzásáért, azonban ez a rossz adottságok miatt nehéz feladat.””

Forrás:
Felkészültek az egyablakos ügyintézésre Kunhegyesen; OrientPress; 2013. november 27.