Skip to main content
közigazgatás: magyar

Érd maradék adósságát is átveszi az állam

Szerző: 2013. december 5.No Comments

„Teljesítette a gazdaságélénkítéssel, illetve munkahelyteremtéssel kapcsolatos tervezési feladatokat Érd, így a megyei jogú várostól a tavalyi 8,4 milliárd után a fennmaradó 3,5 milliárd forintnyi adósságot is átvállalja az állam – jelentette be Semjén Zsolt a Pest megyei településen tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, Érdnek tavaly sikerült „kipréselnie” az adósságátvállalás maximális, 70 százalékos mértékét, most pedig az önkormányzat adósságának fennmaradó részét, összesen több mint 3 milliárd 468 millió forint kifizetését vállalja magára az állam.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, Érddel azért tudtak az elsők között megegyezni, mert a városvezetés olyan gazdasági tervet, „jövőképet” készített, amely főként a vállalkozások helyzetbe hozását, ezen keresztül számos új munkahely megteremtését célozza. Ez a terv meggyőzte a kormányt arról, érdemes mentesíteni Érdet a teljes adósság alól, hogy aztán a hitelek törlesztőrészleteitől megszabadulva tiszta lappal virágoztathassák fel a települést.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy a magyar önkormányzatok adóssága a szocialista kormányok idején azért „szabadult el”, mert egy sor olyan feladatot tettek a nyakukba, melyhez nem biztosították a szükséges anyagi forrásokat. A települések így kénytelenek voltak újabb és újabb hitelt felvenni, miközben számos presztízsberuházásba is belekezdtek csak azért, hogy ne vesszen el az e célra megszerzett uniós pénz – magyarázta Semjén Zsolt.

Az adósságállomány „megugrását” azzal érzékeltette, hogy míg 2002-ben gyakorlatilag nem volt efféle teher az önkormányzatokon, addig 2002 és 2010 között összesen 1500 milliárd forint adósságot halmoztak fel, és ezt már nem lehetett „kezelni”. Az állam három lépésben – az iskolák, kórházak és egyéb intézmények átvételével, a járások létrehozásával, majd az önkormányzatok adósságának két lépcsőben történő kifizetésével – konszolidálta, konszolidálja ezt a helyzetet – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

Közlése szerint 2011-ben elsőként a megyék mintegy 200 milliárd forintnyi adósságát vállalták át, majd az ötezer lelkesnél kisebb, összesen 1710 település önkormányzatait mentesítették adósságaik alól. Az ennél nagyobb községek, városok ilyen jellegű anyagi terheinek 40-70 százalékát tavaly bizonyos feltételek meglététől függően vette át az állam – fűzte hozzá Semjén Zsolt.

T. Mészáros András (Fidesz), Érd polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 65 ezer lelkes városnak elvileg 25 ezer munkahellyel kellene rendelkeznie, de egyelőre csak 6-8 ezret tudnak felmutatni, ezért a „különbség” megteremtését tűzték ki célul.

Az elkészített gazdasági stratégia, illetve az a tény, hogy egyre több nagy cég települ Érdre, garancia a vállalás teljesítésére – fejtette ki a polgármester. Aradszki András (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szerint az Érd környéki települések közül Törökbálint, Tárnok és Diósd számára lenne a legsürgetőbb az adósság mielőbbi, teljes körű átvállalása.”

Forrás:
Érd maradék adósságát is átveszi az állam; HVG.hu/MTI; 2013. december 4.