Skip to main content
távközlés

Beszáll a mobilüzletbe az MVM?

Szerző: 2013. december 10.No Comments

„Megjelent az NMHH weboldalán a 450 megaherzes frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati dokumentáció. A frekvenciablokk díja 150 millió forint, lapunk információi szerint az MVM Zrt. lehet a kiíráson a befutó, vagyis könnyen előfordulhat, hogy mégis lesz állami mobilszolgáltató.

Pénteken megjelent a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára vonatkozó pályázati felhívás, a dokumentum szerint 150 millió forintos bevételt várnak az értékesítéstől. Ezt követően a tender győztese az első négy évben évi 132 millió, az ötödik évtől pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába. A jelek szerint mégsem tett le teljesen az állam arról, hogy saját mobilszolgáltatója legyen, a Világgazdaság ugyanis úgy tudja, hogy a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjára nagy valószínűséggel csak az MVM Zrt. fog pályázni.

A frekvenciasáv ügyében tartott novemberi konzultáción mindössze két érdeklődő, a Magyar Telekom és az MVM képviselői jelentek meg, és információink szerint az utóbbi társaság meg is akarja szerezni azt. Ezt erősíti az is, hogy egy közelmúltban tartott konferencián az állami energiaipari vállalat egyik vezetője kijelentette, hogy a cég középtávon a hazai távközlési piac egyik jelentős szereplőjévé kíván válni.

A pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A következő években ugrásszerű fejlődés várható mind az M2M kommunikációban, mind az intelligens mérők terjedésében, ami vonzóvá teheti ezeket a szegmenseket a nagy mobilcégek számára is. Jelenleg a pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése, illetve az e-útdíj fizetéshez használt fedélzeti egységek és a központ közötti összeköttetés kínál itthon szélesebb körű alkalmazhatóságot az M2M-re, de számos egyéb területen is komoly lehetőségek vannak. Nem véletlen, hogy az NMHH által tartott egyeztetésen felvetődött az a kérdés a Magyar Telekom képviselője részéről, hogy a 800 MHz-es pályázati dokumentáció tervezetben szereplő összegeknél figyelembe vették-e, hogy a 450 MHz-es blokk értékesítése jelentős üzleti lehetőségeket von el a másik pályázat nyerteseitől. A hivatalos válasz erre az volt, hogy a 450 MHz-es pályázatnak nem része a 800 MHz-es, így erre nem tudnak felelni. A probléma azonban valós, annál is inkább, mert bár a 800 MHz-es pályázat tervezete alapján egyelőre nem nyilatkozhatnak a témában a mobilszolgáltatók, a hírek szerint sokallják a dokumentumban szereplő összegeket.

Kérdés, hogy mihez kezd majd az MVM a 450 MHz-es frekvenciával, ha valóban megszerzi, hiszen a pályázat tervezete szerint a rendszert arra kell felkészíteni, hogy 2,5 millió előfizetői pont adatkommunikációját tudja kezelni. Ehhez jelentős beruházás szükséges, amibe értelemszerűen úgy érdemes belekezdeni, ha biztosítottnak látszik a megtérülés.

Tízmilliárdos csomagok
Az NMHH november 29-én tette közzé a 800 MHz-es tartományt is magában foglaló frekvenciaértékesítési pályázat dokumentációjának tervezetét. Az anyag szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapította meg a tervezet. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni. A frekvenciahasznosítás második ütemében az NMHH a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es sávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt.”

Forrás:
Beszáll a mobilüzletbe az MVM?; vg.hu; 2013. december 9.
A 450 MHz-es frekvenciablokkra kiírt pályázat dokumentumai; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság