Drónokkal támad a NAV

„Csillagháborús technikákat vásárolna az adóhatóság a csempészek minél hatékonyabb felderítése érdekében. A pénzt az EU adja, a konkrét tervek már megszülettek, a pályázatokat azonban még nem írták ki. A tervek szerint drónokat – vagyis a távirányítható repülőgépeket is bevetnének.

Robotrepülőgép, telepíthető vizuális és audió megfigyelő/rögzítő-eszközökkel, GPS nyomkövető rendszer, felügyelet nélküli videó megfigyelő rendszer szeizmikus, mágneses és infra- mozgásérzékelőkkel kombinálva – mindez nem a terrorelhárítók vagy a Magyar Honvédség, hanem a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) beszerzési listája. A NAV megerősítette a Napi.hu információit miszerint az adóhatóság ezen eszközök beszerzését tervezi a közeljövőben. Ráadásul mindezeket a csillagháborús technológiákat mintegy melléklesen az uniós támogatások megmaradt serclijéből, a 2013-ban befejeződő Hercule-II program keretében vásárolnák meg.

Az Hercule-II. uniós program a közös költségvetésből a tagállamoknak összesen 98,7 millió eurós támogatást nyújthatott a most befejeződő költségvetési ciklusban, amit általában a Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közötti együttműködés megerősítése fordítottak, de a kiemelt célok között szerepel a cigarettacsempészet és -hamisítás visszaszorítása – ezen a ponton találkoznak az uniós célok a NAV terveivel. Ugyanis az adóhatóság – mint az a Napi.hu-nak adott válaszokból kitűnik – a drónt és a videó megfigyelő rendszereket a csempészek elleni harcban, illetve a bűnüldözés területén megfigyelésekre kívánja használni. Mindezen eszközök használatára a NAV-ról szóló törvény lehetőséget ad a hatóságnak. Általános stratégia a NAV-nál, hogy az ellenőrzési és bűnüldözési feladatok hatékonyságának növelése érdekében – lehetőség szerint – folyamatosan fejlesztik az eszközparkot – közölte az adóhivatal.

Az Európai Unió ugyancsak támogatja a bűnüldözési módszerek hatékonyság- növelését, így rendszeresen írnak ki ilyen témájú pályázatokat. Az eszközök szállításának időpontja, illetve maga a szállító cég még nem ismeretes. Ez azt is jelenti, hogy ezeknek a technikai eszközöknek a beszerzése még nem történt meg, arra ezek után kerül majd sor az adóhatóság tervei szerint. Hogy mikor és hol fogják bevetni ezeket a speciális eszközöket, azt pedig mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni – olvasható NAV válaszában – ám nem nehéz kitalálni, hogy eszközök jelentős részét a csempészettől fokozatosan sújtott ukrán, román és a déli határszakaszokon fogják bevezetni.

Mivel a beszerzések egyelőre terv szintjén tartanak, nem lehet tudni, hogy milyen drónok beszerzésére kerülhet sor. A honvédség célrepülőként légvédelmi lövészeteken, illetve félderítési célokra használ hazai fejlesztésű és gyártású drónokat – ez utóbbiak akár szóba is kerülhetnek a majdan kiírandó közbeszerzésen…”

Forrás:
Drónokkal támad a NAV; Papp Zsolt; napi.hu; 2013. december 10.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.