Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkerete az államigazgatás modernizálására

Szerző: 2013. december 13.No Comments

„Az Európai Beruházási Bank (EIB) az államigazgatás modernizálása, valamint a kis- és közepes vállalkozások (kkv) exportjának támogatására a magyar állam számára 50 millió eurós, míg a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. számára 100 millió eurós hitelkeretet nyújt, az erről szóló szerződéseket pénteken írta alá Baranyay László, az EIB alelnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója.

Átalakítják az államigazgatást
Magyarország az EIB régi, megbízható és jól együttműködő partnere, a nemzetközi bank közreműködésével az elmúlt években jelentős beruházások valósultak meg Magyarországon – mondta Baranyay László a szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az alelnök kifejtette: az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen a gazdaság növekedési pályára állásával az országnak egyre több forrásra lesz szüksége. A jövőben több szerződés aláírása is várható.

A mostani egyik szerződés a magyar államigazgatás technikai feltételeinek, humán erőforrásainak fejlesztését szolgálja. Baranyay László hangsúlyozta: az államigazgatás, a közszolgáltatások fejlesztése különösen fontos, mert jelentős szerepük van a versenyképességben, és az emberek mindennapi problémáinak megoldásában is.

Az 50 millió eurós állami hitelkeretet az államreform operatív program és az elektronikus közigazgatás operatív program keretében fogják felhasználni a hazai önerő biztosítására. A forrás most is futó programok keretében szervezetfejlesztésre, az emberi erőforrás minőségének javítására, valamint a közép-magyarországi régióban megvalósuló fejlesztésekre lesz elérhető. A hitelt 2015-ig kell lehívni, és azt követően 12 éven belül törleszteni. A kamat nem nyilvános, de annyi tudható, hogy az EIB kiváló minősítésének köszönhetően kedvező kondíciókkal jut forrásokhoz, amelyeket ugyancsak kedvező feltételekkel ad tovább. ”

Forrás:
150 millió eurós hitelkeret az EIB-től; Tőzsdefórum; 2013. december 13.