Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalom

Óvatosan a virtuális pénzzel!

Szerző: 2013. december 15.No Comments

„Figyelmeztetést adott ki az olyan virtuális pénzek, mint a Bitcoin vásárlásának, birtoklásának és kereskedelmének veszélyeiről az EBA (European Banking Authority) európai bankfelügyelet.

Az EBA arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy a virtuális pénzek használói semmiféle jogi védelmet nem élveznek, és „pénzük” elveszítése semmiféle következménnyel nem jár. Hasonlóképpen semmi nem garantálja a kiberpénzek árfolyamának stabilitását sem – hangsúlyozta a dokumentum.

Az EBA közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy miután a virtuális pénzekkel foglalkozó hírek egyre gyakrabban tűnnek fel a lapok címoldalán, és ennek folytán a kiberpénz maga is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, a közvéleménnyel feltétlenül meg kell ismertetni használatának veszélyeit.

Közölték: a felhasználónak tudnia kell, hogy a virtuális pénzt forgalmazó platformok általában mindenféle szabályozás nélkül működnek, nem tekinthetők valós pénzt betétként kezelő bankoknak. Jelenleg semmiféle olyan szabályozás nem létezik az EU-ban, ami meg tudná védeni a felhasználókat pénzük elveszítésétől, ha a virtuális pénzt tartó portál beszünteti működését vagy tönkremegy.

A számítógépeken, laptopokon és okostelefonokon tárolt „virtuális pénztárcák” is elérhetők a hackerek számára – mutat rá az EBA pénteken kiadott figyelemfelhívó közleményében. Volt már rá példa, hogy jelentős virtuális pénzösszegektől fosztottak meg valós felhasználókat, és szinte semmi esély nincs a pénz visszaszerzésére. A virtuális pénz üzleti tranzakciókban való használatára sem nyújt jogi védelmet semmiféle kártalanítási szabály az EU-ban.

A virtuális pénznemmel lebonyolított tranzakciók anonimitása bűncselekmények elkövetésére is kiváló lehetőséget nyújt, beleértve a pénzmosást is – figyelmeztet az EBA. Az ilyen visszaélések miatt a bűnüldöző szervek bármikor lezárhatják a kiberpénzt forgalmazó platformokat, ami a felhasználó szemszögéből annyit jelent, hogy elveszíti az ott tartott virtuális pénzt.

Nem tanácsos megfeledkezni arról sem – figyelmeztet az EBA -, hogy adózási vonzatai viszont még a virtuális pénzeknek is lehetnek. Ezért mindenkinek melegen ajánlja, győződjön meg róla, hogy országában milyen adózási szabályok vonatkoznak a virtuális pénz használatára.

Amennyiben valaki mégis valamelyik virtuális pénznem használata mellett döntene, annak feltétlenül meg kell ismerkednie a helyzet speciális sajátosságaival és ajánlatos elkerülnie olyan valós pénzösszegek bevonását a tranzakcióba, amelynek elvesztése elevenébe vágna – figyelmeztet az European Banking Authority.”

Forrás:
Óvatosan a Bitcoinnal; Hirado.hu/MTI; 2013. december 13.
Warning on Virtual Currencies; European Banking Authority; 2013. december 12. (pdf)