Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ötmilliárdnyi adósságot vállal át az állam Székesfehérvártól

Szerző: 2013. december 16.No Comments

„Januárban a 2010 előtt keletkezett adósság 70 százalékának konszolidációjáról született kormányzati döntés, most pedig a fennmaradó összeget vállalják át, ami 4,7 milliárd forint.

Átvállalja a magyar állam Székesfehérvár még fennmaradt teljes adósságállományát – tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t. A közlemény szerint januárban a 2010 előtt keletkezett adósság 70 százalékának konszolidációjáról született kormányzati döntés, most pedig a fennmaradó összeget vállalják át, ami 4,7 milliárd forint.

Közlésük szerint az év elején átvállalt 9,5 milliárd forint – kamatokkal és költségekkel több mint 12 milliárd forint – is nagy segítség volt, ennek köszönhetően indíthatta el a város a Saára Gyula-program újabb ütemét, amelynek során utak újultak meg és parkolók épültek.

Az önkormányzat összegzése szerint kamatokkal és költségekkel összesen 18 milliárdot nem kell kifizetnie a városnak a két állami konszolidációnak köszönhetően.

Ezzel lehetőségük nyílik arra, hogy felkészítsék a várost a 2014-2020 közötti uniós költségvetésből a források lehívására, azaz tartalékot képezzenek, hogy a megnyíló pályázatokhoz az önrész rendelkezésre álljon – írták.

Kiemelték: Székesfehérvárnak 2010 óta csökkent az adósságállománya, az idén pedig már folyószámlahitelt sem vett fel.”

Forrás:
Ötmilliárdnyi adósságot vállal át az állam Székesfehérvártól; HVG.hu/MTI; 2013. december 13.