Belevág a mobilüzletbe az MVM

„Az MVM Zrt. közgyűlése jóváhagyta, hogy a cégcsoporthoz tartozó MVM NET Zrt. induljon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 450 megaherzes frekvenciaelosztási pályázatán, a döntés alapján úgy tűnik, mégis létrejöhet egy állami mobilszolgáltató. Ha nyer az MVM leányvállalata, több tízmilliárd forintos beruházásra készülhet, igaz a befektetett összeg pár év alatt megtérülhet.

Egy induló már biztosan lesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 megaherzes frekvencia pályázatán, az MVM Zrt. közgyűlése ugyanis jóváhagyta, hogy a cégcsoporthoz tartozó MVM NET Zrt. induljon a versenyeztetési eljáráson. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e riválisa az MVM leányvállalatának, a Világgazdaság értesülései szerint azonban nem kizárt, hogy egyedüli pályázóként vesz majd részt a tenderen.

Ha valóban így alakul és az MVM NET Zrt.-nek sikerül elnyernie a 450 MHz-es frekvenciatartomány eladásra kínált szabad blokkjait, és a cég alakíthatja ki a CDMA technológián alapuló, országos, vezeték nélküli adatkapcsolati szolgáltatást, akkor egy állami mobilszolgáltatóval bővül a piac. Igaz, a pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz.

Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

Az NMHH a pályázati dokumentáció alapján 150 millió forintot vár a 450 MHz-es blokkok értékesítéséből, a Világgazdaság értesülései szerint ugyanakkor jelentős befektetést igényel majd a rendszer kiépítése, a teljes összeg megközelítheti a százmillió dollárt, ugyanakkor néhány év alatt megtérülhet a beruházás. Iparági forrásaink szerint évente mintegy 15 milliárd forint várható a 450 MHz-es frekvencián nyújtott szolgáltatásokból. Ráadásul egy olyan területen jelenne meg az állami mobilcég, amely a következő években nem csak stabil bevételt jelenthet – e-útdíj bevallás, a pénztárgépek és a NAV közötti online kommunikáció -, de rendkívül dinamikusan bővülhet is.

A gépek közötti kommunikációban ugyanis komoly felfutás várható a közeljövőben, de a hatékony energiagazdálkodás érdekében lendületet vehet az intelligens mérők alkalmazása is. Nem véletlen, hogy a kiírás szerint a rendszert arra kell felkészíteni, hogy 2,5 millió előfizetői pont adatkommunikációját tudja kezelni.

Az NMHH alaposan felgyorsította a frekvenciaértékesítést, hiszen november 29-én megjelent a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es sávok nem használt részeinek hasznosítására vonatkozó pályázat dokumentációjának tervezete is. A mobilcégek számára legérdekesebb csomagokat 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni.

Robbanás jöhet
A globális M2M (machine-to-machine kommunikáció) piac a múlt évben mintegy 200 milliárd dolláros volt a területet kutató Machina Research adatai szerint, ám ez az összeg a következő évtizedben hatszorosára nő, és 2022-ra 1200 milliárd dolláros lehet ez a szegmens. A bevételek nagyjából egyharmadát adják a szolgáltatások. Míg 2011 végén még csak 146 millió eszköz használt mobiltechnológiát egy másik készülékkel történő kommunikációhoz, addig a cég prognózisa szerint 2022-re ez a szám 2,6 milliárdra nőhet.”

Forrás:
Belevág a mobilüzletbe az MVM; Kalocsai Zoltán; Világgazdaság Online; 2013. december 20.

A bejegyzés kategóriája: informatika, távközlés, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.