Skip to main content
Internet

Túl alaposak a brit pornószűrők

Szerző: 2013. december 22.No Comments

„A szigetországi nagy internetszolgáltatók fokozatosan vezetik be a tartalomszűrőiket, amiket azonban nem állítottak be megfelelően, így azok olyan oldalakhoz is blokkolják a hozzáférést, amelyekhez nem kellene.

A hiányosságra a BBC mutatott rá. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az alkalmazott szűrők többek között a szexuális felvilágosítással foglalkozó és segítséget nyújtó honlapokat is veszélyesnek minősítik és blokkolják. A szűrők bevezetése az elmúlt években komoly vitát váltott ki, és úgy tűnik, hogy a korábbi aggodalmak beigazolódtak. Tiltólistára kerültek ugyanis azok a portálok is, amelyek pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi szempontokból foglalkoznak a szexualitással. A TalkTalk 2011 óta elérhető programja például blokkolta a bishUK nevű platformot, amely kifejezetten szexuális felvilágosítással és neveléssel foglalkozik. Ezért a munkájáért az oldal még díjakat is nyert. Justin Hancock, a bishUK működtetője szerint meglehetősen frusztráló, hogy ez az eredménye annak, hogy megpróbált egy szexuális online tanácsadó ajánlatot kiépíteni. Ráadásul közismert, hogy így is mennyire nehéz a fiataloknak az interneten minőségi tartalmakat kínálni.

A szűrő még az Edinburgh Women’s Rape and Sexual Abuse Centre honlapját is pornográfnak minősíti, holott ez a szolgáltatás a nemi erőszak áldozatainak nyújt segítséget. A TalkTalk megoldása ugyanakkor nem ismerte fel a BBC által kiválasztott 68 pornóportál 7 százalékát. A Sky által egy hónappal ezelőtt üzembe állított szoftver kicsit jobban teljesített, az ajánlatok 99 százalékát azonosította megfelelően, viszont olyan szolgáltatásokat is blokkolt, amelyek a pornófüggőséggel foglalkoznak. A British Telecom programja sem ért el jobb eredményt és még a szexuális erőszakkal kapcsolatban segítséget nyújtó oldalakat, például a Sexual Health Scotland und Doncaster Domestic Abuse Helpline-t is tiltólistára tette.

A BBC szerint a négy nagy brit internetszolgáltató jövőre 25 millió fontot akar a „gyermek- és családbarát szűrővel” kapcsolatos reklámkampányra fordítani. A cégek szóvivői úgy reagáltak a kritikára, hogy nincs 100 százalékos garancia arra, hogy a megoldások tökéletesen működjenek, de azon dolgoznak, hogy a szoftvereket tovább optimalizálják.”

Forrás:
Túl alaposak a brit pornószűrők; Berta Sándor; SG.hu; 2013. december 21.