Skip to main content
informatikaInternet

Senki sincs biztonságban – veszélyben a pénzünk is?

Szerző: 2013. december 23.No Comments

„A Kaspersky Lab szakemberei közzétették a következő évre vonatkozó előrejelzéseiket, amelyekről kiderül, hogy sok esetben szorosan kapcsolódni fognak Edward Snowden nyilatkozataihoz.

Miután 2013-ban kirobbant a Snowden botrány, az emberek jobban ügyelnek privát szférájukra, annak ellenére, hogy manapság senkinek sincs biztonságban az adatai, hiszen a hírszerző ügynökségek figyelmében mindenki ott van. Ebbe beletartozik a számítógépeiken és más eszközeiken tárolt információk védelme, valamint annak biztosítása, hogy online tevékenységük rejtett maradjon. Ezek vezetnek a VPN szolgáltatások, a Tor-anonimizálók és a helyi titkosítási eszközök iránti igény megnövekedéséhez.

2014-ben a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők folytatni fogják a közvetlen vagy közvetett módszerekkel pénzt lopó eszközök fejlesztését. Valamint tovább finomítják a mobil berendezéseket használók bankszámlájának megcsapolására szolgáló eszközeiket (mobil adathalászat, banki trójai programok).

2014-ben a mobil botnetek kereslete meg fog nőni a feketepiacon, mivel ezekkel egyszerűen lehet kártékony mellékleteket terjeszteni, mindezt természetesen egy harmadik fél nevében. A szakértők további véleménye szerint a következő évben a trójai programok kifinomult változatai fognak megjelenni, amelyeknek fő célpontjai az Android operációs redszerrel futó eszközök lesznek.

2014-ben a Kaspersky Lab kutatói arra számítanak, hogy jelentős mértékben növekedni fog a Bitcoint használók pénztárcáját, valamint a Bitcoin poolokat és tőzsdéket célzó támadások száma.

Számos népszerű internetes szolgáltatás jelentette már be, hogy további intézkedéseket (például: saját szerverek közötti adatforgalom titkosítása) vezetnek be annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználók adatait. Folytatódni fog az egyre kifinomultabb védelmi intézkedések bevezetése, mivel ezek kulcsszerepet játszanak majd akkor, amikor a felhasználók választanak a rivális webszolgáltatások közül.

A kiberbűnözők célpontjában sok esetben a felhőszolgáltatók alkalmazottai állnak, hiszen általában ők a leggyengébb láncszemek a biztonsági rendszerekben. Egy sikeres támadás során a hackerek hatalmas mennyiségű adathoz tudnak hozzáférni. Az adatlopások mellett a támadók érdekeltek lehetnek az információk törlésében vagy módosításában, egyes esetekben ugyanis az adatok manipulálása értékesebb lehet azok számára, akik megrendelik a támadásokat.

A népszerű termékek (játékok, mobil alkalmazások) forráskódjának ellopása kiváló lehetőség, hogy megtalálják a programok sebezhetőségeit és felhasználják őket saját rosszindulatú céljaikra. Ráadásul ha a kiberbűnözők hozzáférnek az áldozatok tárolóeszközeihez, akkor módosíthatják a programok forráskódját és hátsó ajtókat helyezhetnek el benne..

A Snowden által kiszivárgotatott információk bebizonyították, hogy az államok közötti kiberkémkedés egyik célja gazdasági támogatás nyújtása a „barátságos” vállalatok számára. Ez a tényező lerombolta az etikai akadályokat, amelyek egy visszafogott üzleti hagyományt követtek. Újabban a vállalkozások már megfontolják azt a lehetőséget, hogy ezt a fajta új tevékenységet folytassák a saját maguk javára. A vállalatok kiberzsoldosokat, szervezett csoportként működő kiberbűnözőket alkalmaznak, akik testre szabott kémkedési szolgáltatásokat kínálnak számukra.

„Megkezdődött az internet nemzeti szegmensekre bomlása. Snowden kinyilatkoztatásai után felerősödtek azon igények, amelyek a külföldi szolgáltatások tiltását kívánják bevezetni. Az egyes országok már nem hajlandóak egyetlen egy bájtot sem kiengedni a hálózatukból. Ezek a törekvések 2014-ben csak egyre erősebbek lesznek, és a jogszabályi korlátozások elkerülhetetlenül technikai tiltásokká alakulnak majd. A következő lépésben nagy valószínűséggel korlátozni fogják a külföldről történő hozzáférést egy adott ország adataihoz. Ez a tendencia ahhoz vezethet, hogy a jelenlegi internet összeomlik, és több tucatnyi nemzeti hálózatra esik szét. A Darknet lesz az egyetlen igazi world wide web” – mondta Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője.

Több ország elfogadott már olyan jogszabályt, vagy tervezi annak elfogadását, amely megtiltja a külföldi szolgáltatások használatát. Novemberben Németország bejelentette, hogy a német hatóságok között történő összes kommunikációt az országon belül tartják. Brazília pedig bejelentette, hogy tervei között szerepel egy alternatív internetes csatorna létrehozása, amellyel kikerülik Floridát (USA).”

Forrás:
Senki sincs biztonságban – veszélyben a pénzünk is?; Világgazdaság Online; 2013. december 18.