Skip to main content
közigazgatási informatika

Létrejött a közigazgatás elektronikus szolgáltatásait felügyelő hatóság

Szerző: 2013. december 31.No Comments

„Lezárult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „E-közigazgatási irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című (ÁROP 1.2.20.) kiemelt projektje, amely a közigazgatási szervezetek elektronikus szolgáltatásainak felügyeletét ellátó hatóság működési feltételeinek kialakítását biztosította. Az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet intézményesíti egy olyan integrált nézőpont és irányítás kialakítását, ami által a szervezetek jobban ki tudják használni a már működő és a jövőbeli információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközeik értékeit.

A bürokrácia csökkentésének és a működési hatékonyság növelésének egyik eszköze az elektronikus ügyintézést, az állami nyilvántartások együttműködését és az adminisztrációs feladatok automatizálását támogató informatikai rendszerek kiépítése, fejlesztése.

A közigazgatási elektronikus szolgáltatások összehangolását, azaz az elektronikus ügyintézési szolgáltatások és az azokat támogató háttérrendszerek hatékony együttműködésének koordinációját a minisztérium E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül működő Elektronikus Ügyintézési Felügyelet végzi.

A most lezárult projekt keretén belül létrejöttek a felügyelet működési szabályzatai, a közigazgatás elektronikus szolgáltatásainak nyilvántartó rendszere, a felügyelet publikus és intézményi kapcsolattartási felületei, űrlapjai, valamint a felügyelet tevékenységét támogató ügyviteli rendszer.

Az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet portálja az www.euf.kim.gov.hu címen elérhető, itt teszik közzé a regisztrált vagy engedélyezett elektronikus ügyintézési szolgáltatások adatait, valamint a kapcsolódó felügyeleti ajánlásokat, tájékoztatókat. Minden intézménynek, mely az ügyfeleinek lehetőséget biztosít elektronikus kapcsolattartásra, az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos szolgáltatásait ugyanezen a felületen egy egyszerű regisztráció formájában legkésőbb 2014. június 30-ig be kell jelentenie a felügyeletnek.

Az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet létrehozásának célja, hogy az információs és kommunikációs technológiák (IKT) alkalmazása gyökeresen formálja át és ténylegesen javítsa a közszolgáltatásokat, lényegesen csökkentve közben a közigazgatás költségterheit. Az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet segít abban, hogy az okosabb gazdálkodás ne jelentsen kevesebb vagy rosszabb minőségű szolgáltatást. Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások szabályozottan működő rendszerének fokozatos kiépítése lehetővé teszi, hogy a közigazgatás hatékonyabban használja az infokommunikációs technológiákat és ennek alapján újragondolja működését.

Az ÁROP-1.2.20-2012-2012-0001 jelű, az „E-közigazgatási irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Új Széchenyi Terv keretein belül, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 390 millió forint felhasználásával valósította meg.”

Forrás:
Létrejött a közigazgatás elektronikus szolgáltatásait felügyelő hatóság; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. december 31.
ÁROP-1.2.20 Az e-közigazgatási irányítás megújítása a központi közigazgatásban; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség