Szinte nem is fizetnek adót a legnagyobb internetes cégek

„Forgalmukhoz képest alig fizetnek társasági adót Nagy-Britanniában a világ legnagyobb internetes cégei – írta saját vizsgálatainak eredményeit összegezve a szombati Financial Times.

A Financial Times a brit piacon is aktív nagy cégek közül a Microsoft, az eBay, a Yahoo, a Facebook, az Apple, az Amazon és a Google adózási gyakorlatát vizsgálta. A lap kimutatta, hogy 2012-ben – a legutóbbi olyan évben, amelyről teljes körű adatok hozzáférhetők – a hét cég együttes nagy-britanniai forgalma 15 milliárd dollárnak felelt meg, összesen azonban alig 54 millió font (88 millió dollár) adót fizettek.

A Financial Times szerint ezek a cégek alacsony adóztatású országokban – Svájcban, Luxemburgban, Írországban – összpontosítják nemzetközi tevékenységüket, és formailag szinte nincsenek is jelen Nagy-Britanniában a brit piacon lebonyolított többmilliárdos forgalom ellenére sem.

Több cég kétszeres csavart is beiktat az adóminimalizálás érdekében: a szellemi tulajdon után befolyó jogdíjakat például egy olyan írországi leányvállalat szedi be, amelynek hivatalosan egy másik, még alacsonyabb adóztatású országban működik a székhelye. A Google például tavaly 8,8 milliárd eurónak megfelelő jogdíjbevételt áramoltatott át Bermudára – áll a Financial Times szombati írásában.

Írország – engedve a nemzetközi nyomásnak – csak októberben zárta be azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy például az Apple külföldi bevételei egy olyan ír leányvállalat könyvelésében jelenjenek meg, amely sehol a világon nincs bejegyezve rezidens adóalanyként – írta a londoni gazdasági napilap.

Margaret Hodge, a brit parlament közpénzügyi bizottságának elnöke a Financial Timesnak kijelentette: “mérhetetlenül lehangoló”, hogy a korábban megígért szigorítások ellenére a brit kormány tétlenül nézi a globális internetes vállalatok egyre kiterjedtebb “adóbonanzáját”.

A hét cég a Financial Times szombati írása szerint nem kívánta kommentálni a lap vizsgálata által feltártakat.”

Forrás:
Szinte nem is fizetnek adót a legnagyobb internetes cégek; HVG.hu; 2014. január 4.
Pressure to end digital ‘tax bonanza’; Vanessa Houlder, Jim Pickard; Financial Times; 2013. január 3.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.