Skip to main content
közigazgatás: magyar

20 milliárd forint adósságtól mentesülnek idén a Komárom-Esztergom megyei települések

Szerző: 2014. január 9.No Comments

„A tavalyi, több mint egymilliárd forintos konszolidáció után a Kormány megtéríti Oroszlány fennmaradó, mintegy 900 millió forintos tartozását is – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2014. január 9-én, Oroszlányban.

Németh Lászlóné elmondta: az önkormányzatok adósságainak február végéig befejeződő rendezése több ütemben történt. 2012 elejétől az állam átvette a megyei önkormányzatoktól a közintézmények működtetését, és átvállalta a megyék közel 200 milliárd forintnyi adósságát. A második körben, szintén 2012-ben, a kormány rendezte a kistelepülések adósságát, országosan 74 milliárd forint értékben.

A harmadik ütemben a nagytelepülések adósságát vállalta át 40-70 százalékban az állam, amelyek így összesen 610 milliárd forintos tartozástól szabadultak meg. Komárom-Esztergom megyében ez mintegy 23 milliárd forintnyi adósság átvételét jelentette. A tárcavezető bejelentette, hogy a Kormány a megyei települések fennmaradó, 20,5 milliárd forintos adósságát is rendezni fogja február végéig. Németh Lászlóné hozzátette: 2014 első hónapjaiban az állam valamennyi magyar települést mentesít a megmaradt, összesen 420 milliárd forintos adósság alól.

A miniszter kiemelte: a Kormány a magyar gazdaság fejlődésének motorjaként tekint a helyi gazdaság fejlesztésére, és ebben hangsúlyos szerepet szán az önkormányzatoknak.”

Forrás:
20 milliárd forint adósságtól mentesülnek idén a Komárom-Esztergom megyei települések; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. január 9.