Az agglomeráció hat települése is megszabadul maradék adósságától

„A főváros környéki települések “robbanásszerű” népességnövekedésével együtt járó pluszmunkáját is honorálta a kormány, amikor hat Pest megyei település korábbról megmaradt adósságának átvállalásáról döntött – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken Gyálon.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a térség polgármestereivel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón közölte: Gyál esetében a korábbi adósságrendezéskor fennmaradó 40 százaléknyi összeget, 1 milliárd 350 millió forintot vállal át az állam. Pécel 1,9 milliárd, Vecsés 853 millió, Gyömrő 454 millió, Maglód 445 millió, míg Üllő 365 millió forint adósságától szabadul meg.

A miniszter hangsúlyozta: az elmúlt 24 évben az önkormányzatok többségénél nem felelőtlenségük miatt, épp ellenkezőleg: felelős magatartásuk következményeként duzzadt hatalmasra az adósságállomány. A korábbi kormányok ugyanis úgy adtak újabb és újabb feladatokat a helyhatóságoknak, hogy nem biztosítottak hozzá fedezetet. A települések ellátásának garantálása érdekében ezért először a mozgósítható pénzeszközökhöz nyúltak, majd hiteleket vettek fel – érzékeltette a súlyos anyagi gondokhoz vezető folyamatot Navracsics.

Mint mondta, a “speciális státuszú”, robbanásszerű lélekszám gyarapodáson átesett agglomerációs településeknek különösen sokat kellett költeniük infrastrukturális beruházásokra, ezért is fontos, hogy hat érintett önkormányzat hamarosan megszabadulhat törlesztő részleteitől. Anyagi erőiket így a helyi közösség gyarapítására fordíthatják – tette hozzá a tárcavezető.

Az önkormányzatok adósságrendezése révén a központi költségvetés tervezése kiszámíthatóbbá és stabilabbá vált: a 2013. évi költségvetési hiány bőven 3 százalék alatt lesz, s körülbelül erre lehet számítani idén is – közölte Navracsics Tibor.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy az adóssággal nem rendelkező önkormányzatoknak is segítenek. A tervek szerint a 2014-2020 között elnyert uniós forrásokból megvalósuló tervezett beruházásokhoz szükséges önkormányzati önerőrészbe száll majd be az állam, de ebben az ügyben még nem született végleges döntés.

Szűcs Lajos (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: 2011-ben 140 milliárd forintnyi adósságától szabadította meg az állam a megyei önkormányzatokat a konszolidáció első ütemeként, most pedig végre az egyes települések – jelen esetben az M0-s autóút tengelyéhez közel eső önkormányzatok – nyithatnak “tiszta lapot”. Ez nagy előnyt jelent majd a jövőbeni fejlesztéseknél – tette hozzá. Szavaiból kiderült: a szintén e térségben fekvő Ecser adósság hiányában nem szorult rá a konszolidációra, míg Felsőpakony adósságát már korábban átvállalta az állam.

Pápai Mihály (Fidesz), Gyál polgármestere a döntést üdvözölve kiemelte: a közel 25 ezres város zömmel fejlesztésekre vette fel a hiteleket. A település már 2001-ben összközműves volt, jelenleg 154 kilométernyi aszfaltozott úthálózattal rendelkeznek. A közelmúltban több gyermek-, illetve oktatási intézményt építettek, vagy újítottak fel, s 1,8 milliárd forintból új városközpontot alakítottak ki, melynek részeként bő egy éve felépült a modern városháza is.

Az évente adósságtörlesztésre fordított 300 millió forintot a város további fejlesztésére kívánják költeni – jegyezte meg a polgármester.

Az érintett hat Pest megyei település adósságkonszolidációja várhatóan február végéig megtörténik.”

Forrás:
Az agglomeráció hat települése is megszabadul maradék adósságától; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. január 10.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.